Arab pénz mentheti meg a Porschét

2009.06.05. 10:43

A stuttgarti sportkocsigyártó saját kis pénzügyi válságát a legújabb hírek szerint Katar oldhatja meg: az arab ország kormányzata részesedést vásárolna a cégből.

A Porsche a recesszió előtt a világ legjövedelmezőbb autógyártójának számított, többet nyert egyetlen autó eladásán, mint bármelyik másik vállalkozás az iparágban. A cég vezetése ezért nekiállt felvásárolni a Volkswagent, amely épp rossz passzban volt, ám a felvásárlást az óriási profit ellenére is csak hitelből tudták finanszírozni. Nem is lett volna gond ezzel, ha időközben nem omlott volna össze az amerikai hitelpiac, magával rántva az autóeladásokat, és ezzel a Porsche legnagyobb nyereségforrását. Így oda a profit, a Porsche viszont nagyjából 8 milliárd eurónyi hitel után kénytelen törleszteni, ami a cég méreteit tekintve közel lehetetlen feladat. Megpróbálták eladni az autógyártó részleget a Volkswagennek, mindeddig sikertelenül - bár kaptak Wolfsburgból mintegy 700 millió euró baráti kölcsönt - és különféle bankoktól igyekeznek újabb, adósságátütemezésre használható hitelekhez jutni. Az állami KfW banktól például 1,75 milliárd eurót kértek, egyelőre eredmény nélkül.

Ebben a helyzetben nyilatkozta a katari miniszterelnök, hogy országa szívsene vásárolna Porsche részvényeket. "Pontos számokat és időpontokat egyelőre nem tudok mondani, de a kormányunk érdeklődik egy esetleges Porsche részvényvásárlás iránt. Folyamatosan figyelemmel kísérjük az autóipart, új lehetőségek után kutatva" - mondta Jusszef Kamal egy oroszországban tartott konferencián. Nem Katar lenne az első olyan ország, amely kihasználja a recesszió nyújtotta lehetőséget, hogy autóipari részvényeket vásároljon, viszonylag kedvező áron. Abu Dhabi például nemrég vásárolt 9,1%-ot a Daimlerből, mintegy kétmilliárd euróért.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!