A Porsche negyedrésze kerülhet arab kézbe

2009.06.09. 16:24

Stuttgartban is megerősítették, amit már korábban is sejteni lehetett: a Porsche a katari kormányzattal tárgyal egy nagyobb részvénycsomag eladásáról, ami kihúzhatja saját kis hitelválságából.

Lapértesülések szerint jelentős részvénycsomagról van szó: a Quatar Investment Authority, a katari állam befektetéseit irányító hivatal állítólag a cég 25%-ára tett ajánlatot, bár egyelőre sem a Porsche, sem az arab állam képviselői nem árultak el részleteket. Így is valószínű persze, hogy a Porsche gondjait önmagában nem oldja meg az arab tőkeinjekció: a cég bő kilencmilliárd eurós adósságát, amelyet a Volkswagen részvénytöbbségének megvásárlása érdekében vett fel, legfeljebb részben lehetne visszafizetni belőle, de legalább a törlesztés forrása megteremthető hosszabb távra, ami némi lélegzethez engedi jutni a Porschét.

Katar valószínűleg kedvező áron jut majd a Porsche Holding részvényekhez, ha megkötik az üzletet, ami hosszú távon bőségesen megtérülhet, hiszen így, ha áttételesen is, de a teljes Volkswagen csoportban is tulajdont szerez.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!