Októberre használható lesz a kínai Rolls-Royce

2009.06.23. 14:13

Maga Hu Jintao, a Kínai Népköztársaság elnöke használja majd egy októberi parádén a valaha volt legfényűzőbb kínai személyautó, a Hongqi HQE első működő példányát.

A kínai First Auto Works még 2005-ben állította ki az első prototípust HQD néven, majd tavaly egy második tanulmány, a HQE is bemutatkozott, az előzetes várakozásokkal szemben a típus működőképes példányai nem készültek el az olimpiára. Nyilván felmerült néhány komolyabb műszaki probléma, ami nem is csoda: a típust az utolsó csavarig a FAW fejlesztette - vagy legalábbis ezt állítják - egy ilyen elnöki limuzin esetében pedig nem engedhető meg a legkisebb hiba sem. Állítólag még a hatliteres, 402 lóerős, és 550 Nm-es maximális nyomatékú V12-es motor is saját fejlesztés, bár ha azt nézzük, hogy az egyes hengerek méretei pontosan megegyeznek a Volkswagen W12-esben használtakéval, akkor megkockáztathatjuk a feltételezést, hogy volt honnan ötleteket meríteniük a tervezőknek.

Az új Hongqi elsősorban a kínai elnöknek, és minisztereinek készül, méghozzá nagyrészt kézi munkával, így ők is kapják meg az első példányokat, de úgy tudjuk, később magánszemélyek számára is elérhető lesz, valószínűleg a Rolls-Royce Phantoméhoz hasonló csillagászati áron.