Drótnélküli villanyautó-töltőt fejleszt a Nissan

2009.07.22. 11:00

A japán gyártó olyan töltési eljáráson dolgozik, amellyel csatlakozás nélkül, akár menet közben is tölthetők lennének a villanyautók akkumulátorai.

cubeev

Maga az indukciós elven működő akkutöltés nem új dolog, kisebb háztartási berendezéseknél - például elektromos fogkefék, vagy drótnélküli fülhallgatókban - már jó ideje használják, de nagyobb méretekben még nemigen próbálták ki. A megoldás hatalmas előnye az volna, hogy egy megfelelően átalakított parkolóhelyre beállva az autót automatikusan elkezdhetné tölteni a berendezés, sőt, ha az útfelületbe építenék, akár menet közben is fenntarthatná az akkucsomag töltöttségi szintjét. Az ilyen drótnélküli töltők persze jóval kevésbé hatékonyak, mint a bevált vezetékes megoldás, így kérdéses, hogy használható eredményre vezet-e a kutatás.

A Nissan még a nyár folyamán bemutat egy sorozatgyártásra is alkalmas elektromos prototípust - állítólag egy közepes méretű ötajtós családi autóra számíthatunk - amely 160 km-es hatótávolságával és 145 km/h-s végsebességével már a használhatóság határát súrolja. Az autóban állítólag kivételesen nagy energiasűrűségű, kifejezetten villanyautók számára kifejlesztett akkumulátort alkalmaznak majd, amely kisebb, könnyebb, és jóval stabilabb működésű lesz, mint a manapság használt Li-ion akkumulátorok.