GMC Terra 4: a jövő kisteherautója?

2002.02.14. 13:24

 
   
   

Még Chicagóban mutatta be a GMC ezt az impozáns pick-up tanulmányt. Úgy látszik, a GM teherautós részlegénél a vásárlók szoktatása folyik: a Terra 4 szögletes kontúrjai, és egyenes vonalai két korábbi tanulmányukat, a Terracrosst (2001), és a Terradyne-t (2000) idézik. A Terra 4-gyel a GMC a hivatalos állásfoglalás szerint a vásárlói igények elébe próbál menni: a szinte már személyautósan monolitikus forma, és nagyméretű, kényelmes utastér, a praktikus és variálható plató mind-mind a polgári vásárlóközönség igényeit hivatott kiszolgálni.

 
   
   

Az autó egyik legérdekesebb része a raktér, amely nem csak hátulról, de az oldalpanel felemelésével oldalról is hozzáférhető, sőt az utasteret és a platót elválasztó alsó lemez felnyitásával hosszában is bővíthető, így a raktérnél jóval hosszabb tárgyak elhelyezése is könnyedén megoldható.

Az autó műszaki téren is túlmutat a szokásos amerikai kisteherautókon: a motorházban elhelyezett VORTEC sorozatba tartozó5,3 literes 285 lóerős V8-as motorral sorba kötve egy 4,8 kW teljesítményű villanymotor is található, amely az álló helyzetben automatikusan leálló motor újraindítását végzi, fékezéskor pedig generátorként működve képes energiát visszatáplálni a rendszerbe.

 
   
   

A futómű tervezésekor a GMC mérnökei egy ősrégi ötletet poroltak le: a Terra4 nem csak négykerék-hajtású, de négykerék-kormányzású is. A megoldás hasonló ahhoz, amit egyes japán gyártók alkalmaztak prototípusaikban az 1980-as évek végén: kis sebességnél a hátsó kerekek a kanyarodás irányával ellentétesen térnek ki, csökkentve a fordulókör nagyságát, míg nagy sebességnél kis kormányelfordításkor a kanyarodás irányába kormányzódnak, stabilabb sávváltást téve lehetővé.