Villanyautót hoz a Mitsubishi Frankfurtba

2007.09.04. 12:01

Az i kisautó alapjaira épített elektromos prototípusról már sokat hallottunk , de a Frankfurti Autószalon közönsége most élőben is láthatja a korszerű villanyautót.

Európa nagy részén maga a farmotoros, négyajtós i típus is újszerűen hat, hiszen csak jobbkormányos változatban gyártják, így eddig elsősorban fotókon láthattuk a szokatlan arányú kisautót. Az i-EV nevű kísérleti jármű azonban belül tartogatja az igazi meglepetést: a világ egyik legkorszerűbb villamos hajtáslánca mozgatja, így elképesztően csendes, és semmiféle káros anyagot nem bocsát ki. A hátsó kerekek közé épített villanymotor 64 lóerős, és a fix áttétel miatt csupán 130 km/h-s végsebességet biztosít a kisautónak. Ugyanakkor a korszerű akkumulátoroknak köszönhetően a kisautó akár 160 kilométer megtételére is alkalmas, ami egy villanyautótól nem rossz teljesítmény, és a megfelelő, nagy áramú töltőállomáson akár 25 perc alatt is újra feltölthető. Az i-EV akkumulátora persze háztartási elektromos hálózatról is tölthető, de ezzel a módszerrel már hét órát vesz igénybe a művelet.

A Mitsubishi nem csupán látványos kísérletnek szánja az i-EV-t: azt tervezik, hogy a prototípussal nyert tapasztalatok alapján egy szériagyártású villanyautót fejlesztenek ki. Az első nagy sorozatú villanyautót 2010-ben szeretnék piacra dobni, igaz, addig még csiszolnak a rendszeren, és az újabb, nagyobb kapacitású akkumulátorokkal az autó hatótávolságát is szeretnék tovább növelni.