Végre: ingyenes tankolás Budapesten

2012.01.31. 05:41

Egy liter 95-ös benzin 433 forintba kerül, a bio-répalé 1199, a félliteres jeges teáért pedig 349 forintot kérnek, vagyis a decemberben átadott budai Mol benzinkút nem a tipikus termékek árával dönt majd rekordot. Cserébe aki az Istenhegyi úton tankol, papírbútorokon ejtőzhet a shopban, hogy rögtön érezze, itt egy kicsit minden más, mint például a kazincbarcikai kutakon.

300 milliót költöttek a XII. kerületi töltőállomás teljes felújítására. Ez nagyjából 80 millióval több, mint amennyiért gatyába lehet rázni egy közönséges benzinkutat. Egy röpke látogatás elég, hogy megbizonyosodjunk, a budai hegyeket BMW X5-tel átszelő törzsvásárló szájából kifordul majd az Eve 100 cigaretta, ha ide betér.

Ez nem padlószőnyeg – javít ki a tervező, amikor óvatlanul annak nevezem a barnás-érdes vinil burkolatot. Hogy megőrizzük a tisztaságot, papucsot húznánk, miközben a shopban terjengő szag visszarepít a kilencvenes évek Domus áruházaiba. Még émelyít a ragasztó kipárolgása, mégis van az egészben valami ígéretes. Gazdag környéken a benzinkút is lakájosabb. Az építész szerint a szag hamarosan elmúlik, nem kell vele törődni. A december óta üzelemő benzinkút tervei egyébként ugyanattól az irodától származnak, amelytől sok más Mol kúté is, de a cég kérte tőlünk, hogy ne hozzuk nyilvánosságra nevüket.

A MOL évek óta folytatja A jövő töltőállomása nevű kutatást, hogy részletekben, vagy éppen egy-egy ilyen csúcsberuházáson próbálja ki a különböző formai és szerkezeti megoldásokat. Az ötletek egy részét lassan a többi magyarországi, illetve külföldi kútján is szeretné bevezetni a cég. Ha az ígéretből az egyre többet bosszankodó átlagautós kedvéért gyököt vonunk, a ledes világítás, az egyhéjú tető, és a hattyú formájú kútoszlop-dekoráció marad. Illetve a remény, hogy hamarosan a prolibb körzetek töltőállomásainak vécédeszkáira is le merünk majd ülni.

Muszáj mosolyognunk, amikor a kiskereskedelmi hálózatfejlesztési igazgató magabiztosan kijelenti, tizenöt év múlva még mindig főként fosszilis eredetű üzemanyagokat tankolunk az autóinkba. Elektromos energiát most még biztosan nem, hiszen a különleges benzinkúton a villanytöltő oszlop egyelőre csupán dekoráció, az előtte parkoló malterfoltos kisteherautó utasainak tudományos fejlődését szolgálja, mivel az ELMŰ egy hónappal a nyitás után még nem kötötte be a működéséhez szükséges 500 voltos vezetéket.

Azt ígérik, ha az elektromos rendszer elkészül, húszpercenként szolgál majd ki egy gyorstöltésre alkalmas villanyautót. És most figyeljenek: ingyen! Állítólag már 17 ilyen autó közlekedik Magyarországon. Ezek után tényleg nem mondhatjuk, hogy a semmire kötöttek volna masnit a Molnál. A villanyvezeték késése is be volt tervezve, mondja az építész, amitől a konnektorból tankoló tömegek nevében végtelenül megnyugszunk.

A jövő benzinkútján nyomasztóan sokszor utalnak arra, hogy a cég ezzel a beruházással is hozzájárul a föld élővilágának megmentéséhez. Körülbelül évi 3 millió liter fosszilis eredetű üzemanyagot adnak majd el itt. Ebből részben üvegház-gázok lesznek, de ez a szent küldetés mellett csak afféle melléktevékenység. Sokkal fontosabb, hogy a falakon és a tető nem napelemekkel fedett részén lévő növények, a korszerű levegő-víz hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer, és a rengeteg újrahasznosítható alapanyag évente 120 ezer kilowattóra energia megtakarítását teszi lehetővé. Ezen felül péntek délutánig már sikerült is megtakarítani 24 tonna széndioxid-kibocsátást.

Szeretik a számokat? Gázból évente 7000 m³-rel fogy kevesebb itt, mint egy közönséges benzinkúton. Az energia-megtakarítás összesen körülbelül ötven százalékos, ráadásul nyáron, amikor sokat süt a nap, az elektromos rendszer egyáltalán nem vesz fel energiát a hálózatról, sőt néha vissza is táplál majd egy keveset.

Ha az ELMŰ vár még egy kicsit a villanyautó-töltő kábelének beszerelésével, ezen javítani is lehet, gondolom. Nagy kérdés, mi lesz, ha esni kezd a hó. Valakinek fel kell másznia a tetőre letakarítani a napelemeket? Ennél is nagyobb dilemma, hányszor kell majd leporolni az átkozott paneleket, ha nyáron belepi őket a por? Nem lennék a személyzet helyében.

Az új Mol kút tényleg nagyon szép, a cég helyében az Istenhegyi útnál elmaradottabb vidékeken élő kisebbség számára kirándulásokat szerveznénk ide, hiszen az igazgató szerint ezt, így, ebben a formában aligha láthatják majd viszont lakóhelyükön. A helyszínválasztás sem véletlen, a Mol stratégái úgy gondolták, főként a XII. kerület felvilágosult lakói értékelik az efféle jövőbe mutató megoldásokat.

Állítólag nemrég a közelben működő óvodából erre sétáló csoportból valaki megkérdezte, milyen buta bácsik építenek fűből házat. Mindenki nevetett, hiszen válasz nincs, pedig a kérdés teljesen jogos.

Kapcsolódó blogposztunkban hozzászólhat!