Vezetsz és telefonálsz? Így úszhatod meg

2012.11.14. 11:10

Új sorozat a Totalcaron. Rengeteg, autósokat érintő jogi kérdésre kaphat választ a D.A.S Jogszerviz szakértőinek segítségével. Mostantól nem kell aggódnia, ha megállította a rendőr, tudni fogja mihez van joga, és mit tehet a hatóság, ha rendszeresen olvas minket. Lélegezzen fel, a jog lehet ilyen egyszerű is.

Vezetés közben, hosszabb úton, vagy akár a dugóban a járművezető gyakran elcsábul és úgy dönt, jobban telik az idő, ha az utazás során intézi el fontos hívásait. A vezetés közbeni mobiltelefon használat azonban veszélyes lehet, hiszen elvonja a figyelmet és így könnyebben kerülhet balesetveszélyes helyzetbe az autós. Ezt figyelembe véve természetesen jogszabály tiltja a kézben tartott mobiltelefon használatot gépjármű, valamint kétkerekű, és gépkocsinak nem minősülő háromkerekű járművezetés közben.

A jogszabály nem csupán a mobiltelefonálást tiltja, de azt is rögzíti, hogy a vezető kézben tartott „mobil rádiótelefont” nem használhat.

1997-től szabálysértésnek minősült a vezetés közbeni telefonálás, melynek elkövetőjét az intézkedő rendőr figyelmeztethette, helyszíni bírságolhatta, vagy feljelentést tehetett vele szemben. Később a vezetés közbeni mobiltelefonálás átkerült az objektív felelősség hatálya alá, azaz fix összegű bírság kiszabására számíthatott, aki a volánnál telefonált. A jogszabály különbséget tett az elkövetés súlya szerint, hogy a mobiltelefont lakott területen belül, azon kívül, vagy autópályán használták-e, és a bírság összege is ehhez igazodott.

Ma már újra szabálysértésnek minősül az elkövetés, vagyis az intézkedő jelenleg újra három szankció közül választhat. A legenyhébb, ha a gépjárművezető megússza egy figyelmeztetéssel. Helyszíni bírság kiszabása során az elkövető 5000,- Ft-tól 50.000,- Ft-ig terjedő bírságra számíthat. Amennyiben azonban feljelentés alapján eljárás indul, a bírság felső határa 150.000,- Ft-ra emelkedik. Igen ám, de mi van akkor, ha a rendőr állítása szerint telefonáltunk vezetés közben, mi viszont határozottan úgy emlékszünk, hogy nem?

Az ilyen szabálysértések bizonyítása nem egyszerű, hiszen felvételek nem készülnek, azt csak az intézkedő rendőr észleli. Amennyiben azonban az észlelést követően a rendőr jegyzőkönyvbe foglalja, hogy mobiltelefon használat történt, az egy hiteles közokirat, amely az elkövetést igazolja. Amennyiben a gépjárművezető vitatja az ellene felhozottakat, célszerű pontosan rögzíteni az intézkedés időpontját, és indítványozni a hatóságnál, hogy kérjék ki a mobilszolgáltatótól az adott időszakra vonatkozó hívásadatokat. Ezekkel igazolni tudjuk, hogy nem követtünk el szabálysértést. Amennyiben a szolgáltatói adatok alátámasztják a gépjárművezető igazát, mely szerint adott időpontban nem használta a mobiltelefont, sikeresen lehet kifogást benyújtani a szabálysértési határozattal szemben.

Természetesen ilyenkor sokat segíthet egy esetleges bizonyítási eljárásban az is, ha tanúk vannak a kocsiban, akik szintén alá tudják támasztani vallomásukkal, hogy a vezető nem használta a mobiltelefonját.

A D.A.S Jogszerviz itt érhető el.