Forró rudak a mennyországban

Múzeumi séta a Los Angeles-i Petersenben

2013.01.19. 06:36

Dél-Kalifornia és az autózás elválaszthatatlanok egymástól: a nagy kiterjedésű Los Angelesben gyakorlatilag lehetetlen közlekedni saját autó nélkül, csak a tömegközlekedésre hagyatkozva. A kellemes klímájú régióban hatalmas kultusza volt és van az autózásnak, onnan indult el, vagy ott virágzott ki számos autós szubkultúra. Például a hot rodok építése, hogy csak egyet említsünk.

A kis műhelyekben, otthoni garázsokban barkácsolt „forró rudak” a II. világháborúból hazatérő fiatalembert, Robert E. Petersent is lenyűgözték, aki rövidesen autós réteglapok kiadásába kezdett. A szorgalmas és rátermett vállalkozó szépen keresett lapbirodalmával, és a vagyonból futotta egy autómúzeum megalapítására is. Az alapítványi formában működtetett Petersen Automotive Museum 1994-ben nyílt meg, és Los Angeles egyik leglátogatottabb kulturális intézménye lett. A Wilshire Boulevard-on álló egykori bevásárlóközpont épületében mintegy százötven autót lehet megtekinteni, ám a gyűjtemény ennél jóval nagyobb. Az autókat ezért rendszeresen cserélik a kiállítótérben, illetve tematikus időszaki kiállításokon mutatják be. Egy egész emeletet foglal el a gyerekek oktatására létrehozott Discovery Center, a legfelső szinten pedig konferenciákat, fogadásokat lehet rendezni.

A Petersen saját teremgarázsából a múzeumi részbe átsétálva az autórajongó egy elvarázsolt világban találja magát, ahol az 1800-as évek végétől napjainkig terjedő időutazást tehet. Mivel Petersen rajongott az amerikai stílusú versenysportokért, a gyűjteményben sok dragstert és pályaautót találunk, és persze hot rodokat is bőséggel, a leghíresebb építőktől. Erős az európai sportkocsi-kollekció is, de a Bugattikat, Mercedeseket, Ferrarikat kihagytuk az összeállításból, és inkább a számunkra kevésbé ismert, egzotikus amerikai versenyautókra és kísérleti járművekre koncentrálunk múzeumi sétánk során.

Tartson velünk, nézzünk szét Amerika, sőt a világ egyik leghíresebb, adományok révén ma is folyamatosan gyarapodó autógyűjteményében! Ha pedig alaposabban szeretne megismerkedni a Petersennel, kattintson ide: http://www.petersen.org/