2014.02.26. 06:18

Kétszázhúszezer rokkantaknak kiadott parkolókártya szerepel a nyilvántartásban, de a szigorítások ellenére még mindig sok a visszaélés. Aki engedély nélkül áll meg a rokkantaknak fenntartott helyen, azt akár százezer forintra büntethetik, de szóbeli figyelmeztetéssel is megúszhatja, ha rég nem volt szabálysértési ügye.

Ötvenezer forint helyszíni bírságra, vagy százezer forint pénzbírságra számíthat az az autós, aki engedély nélkül használja a mozgáskorlátozottak számára kialakított parkolóhelyeket, pedig a valódi mozgáskorlátozottakat képviselő szervezet sem tudja pontosan, hogy a jelenleg érvényes kétszázhúszezer parkolóengedélyből hányat használnak illetéktelenek. Összehasonlításként legyen elég annyi, hogy a rokkantparkolós szabálysértésért ötezer forinttal magasabb bírság jár, mintha valaki jogosítvány nélkül vezet és elkapják.

Szakály József Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára szerint ez azért gond, mert akik régebben illegálisan megszerezhették a parkolókártyát, havonta akár százezret spórolhatnak az ingyenes parkolással, elveszik a helyet a valódi jogosultaktól, miközben néha őket is gyanúba keverik. 

Az alapvető jogok biztosa (az ombudsman) tavaly augusztusi jelentésében kifogásolta, hogy a mozgáskorlátozott autósokat is megbüntették a közteresek, ha elfelejtették kitenni autójuk szélvédője mögé a parkolókártyát. Szabó Máté vizsgálata nyomán megváltoztatták a vonatkozó rendeletet, azóta nem kapnak büntetést, akik utólag igazolják jogosultságukat. Ugyanígy tavaly zajlott Liptai Claudia tévés műsorvezető ügye is, akit novemberben jogerősen elítéltek, miután kiderült, hogy az elhunyt édesanyja nevére szóló rokkantkártyával parkolt Budapesten. Liptainak több mint egymillió forintot kellett fizetnie.

A szabályok ötven parkolóhelyenként egy, mozgáskorlátozottak számára fenntartott hely kialakítását írják elő közterületen. Ezen felül, egyéni kérelem alapján további helyeket jelölnek ki az érintettek számára, a lakóhelyük közvetlen közelében. A rokkantparkolókat minden arra járó jogosult használhatja, a parkolási engedélyt kiteheti autója ablakába az őt szállító hozzátartozó is, de csak akkor, ha valóban vele utazik az érintett. Ha nincs éppen ellenőrzés, nehéz lebukni, de aki a rászoruló távollétében is használja a kártyát, bűncselekményt követ el, és akár három évre is bezárhatják, vagy száznyolcvan nap közmunkára ítélhetik.

Jóllehet, a korábbi években rendszeressé vált visszaélések miatt 2011. júniusa óta nem a háziorvos, hanem a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) adja ki a parkolóigazolvány kiváltásához szükséges szakvéleményt, még mindig sokan visszaélnek a kedvezménnyel. A MEOSZ főtitkára úgy emlékszik, egy évekkel korábbi rendőrségi ellenőrzés során lezárták a budapesti Szív utcát, ahol összesen tizenhét autó ablakában találtak mozgáskorlátozott parkolóigazolványt.

Amikor ellenőrizték a parkolási igazolvány tulajdonosainak tartózkodási helyét kiderült, hogy csupán négy jogosult használó volt a helyszínen. Egy másik, idén január végén tartott miskolci ellenőrzésen hat olyan autóst is elkaptak, akik más nevére kiállított kártyával kerülték el a fizetést, de sem érkezésük, sem távozásuk idején nem volt velük a kártya tulajdonosa.

A mozgáskorlátozottak parkolási engedélye akár öt évig is érvényes lehet, de a 2011. júniusáig, tehát a régi rendszerben kiváltott engedélyeket 2017. májusáig lehet használni, mivel a felülvizsgálat még most is tart de a rendszer túlterhelt, vagy alulméretezett. Sokan éppen a hivatal lassúságával élnek vissza.

Dupla vagy semmi a bátraknak

Az elmúlt két évben olyan országban vezettem, ahol még fizetős parkolás sincs. Sőt amikor figyelmetlenségből fellöktem a motoros rendőrt, azon volt csak kiakadva, hogy miért ülünk négyen a riksában és különben sem lehet dohányozni a hátsó ülésen. Na jó, nem puszta figyelmetlenség volt. Háromszor is nekimentem szegénynek - miközben próbált megállásra kényszeríteni -, mivel nem találtam a fékpedált. Végül nyolcszáz forintban állapította meg a büntetést, melyet nagyvonalúan felkerekítettem kétezerre.

Ebből a világból cseppentem a magyar valóságba és a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyre. Amikor visszaértem az autóhoz, kedves csomag fogadott. Ötvenezer forintot kellett volna csekken befizetnem. Valóban vétkeztem és cinizmus nélkül állítom, nem szép dolog ilyet csinálni. Figyelmetlen voltam, benéztem. De ötven rongy? Az már szemmel látható összeg és szinte összemérhető a minimálbérrel. Aránytalannak érzem a büntetést.

Szívhez szóló, szép levelet írtam a Közterület Felügyeletnek, hogy kérem, én hibáztam de emberemlékezet óta még egy gyorshajtásom sem volt. Legyenek kedvesek és gondolják át a büntetés mértékét ígérem, ilyet többet nem teszek. Megjött a válasz: a Közterület Felügyeletnek nincs lehetősége mérlegelésre: fizessek. Ha harminc napon belül nem fizetek, az ügyem automatikusan átkerül a rendőrségre, na ott a pénzbeszedésnél mélyebben tudnak foglalkozni az ügyemmel, azaz lehet kuncsorogni. Levelükben azt is megemlítették, hogy a rendőrségi szakaszba kerülés egy kettes szorzót is belecsempész a képletbe, tehát százezer forintról indul a matek.

Ismét nyeltem egyet és vártam. Menjen akkor tovább az ügy, nem akartam elhinni, hogy ez a világ rendje. Tízévente egy hiba férjen már bele a rendszerbe, ötvenezer forint nagyon sok pénz egy parkolási vétségért.

Két hónappal később csengetett a postás. Kezében a levél, feladó: III. ker. Rendőrkapitányság. Már pörögtek is az agyamban a frázisok, az irgalmas Szűzanya közbenjárására vonatkozólag. Lassan bontottam ki a borítékot, hajtottam szét a levelet és kutattam a különböző számok után írt nullákat. Többször átolvastam, de semmi. A levél első oldalán ott volt: Figyelmeztetésben részesíti.

Az indoklásban az szerepel, hogy az elmúlt két évben nem követtem el közlekedési kihágást, ezért eltekintenek a pénzbüntetéstől. Hát mégis működik a rendszer és van igazság? A harmadik kerületben biztosan. Van egy mondat, ami említést érdemel: ismételt szabálysértés esetén a cselekmény szigorúbb elbírálásban részesül.

Az ügytől függetlenül megkerestem a harmadik kerületben működő Közterület-felügyelet sajtórészlegét. Itt megtudtam, hogy a kerület nem vezet külön nyilvántartást a mozgáskorlátozottaknak felfestett parkolókra álló autósok ügyeiből, csak arról, hogy összesen hány szabálytalan parkolással kapcsolatos feljelentést tettek a járőrök egy év alatt.(Pere László)

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a fővárosi, tehát nem kerületi üzemeltetésű utakon végzi tevékenységét. Tavaly csupán ezen utak mentén összesen 1242 esetben bírságoltak a rokkantparkolók használatára vonatkozó szabály megsértése miatt. Ebben a kimutatásban nem szerepelnek a kerületi esetek és természetesen a vidéki városok tapasztalatai sem. A rokkantparkolókat nem csak aszfaltfelfestéssel, de táblával is jelölik, tehát elvileg minden arra járó autós azonnal észreveszi őket. Az összesítésben ennek ellenére sok olyan ügy lehet, amikor a tábla ugyan kint volt, de a felfestés lekopott. Hogy mennyi jut a felújításra, azt egy másik, szintén szép nevű hivatal, a Budapesti Közlekedési Központ Közút Zrt. tudná megmondani, de tőlük még nem kaptuk meg az ügyben feltett kérdéseinkre adott válaszokat.

Szerencsésnek érezheti magát, aki vállalja a fellebbezéssel járó kockázatot és a másodfokon eljáró hatóság végül nem megduplázza, hanem elengedi a közterület-felügyelők által kiszabott bírságot, ugyanis a FÖRI azt írja, a szóbeli figyelmeztetést nem ilyen rokkantparkoló-használattal kapcsolatos esetekben alkalmazzák, hanem jellemzően olyankor, ha az elkövetett szabálysértés társadalomra való veszélyességének foka oly csekély, hogy még a helyszíni bírság kiszabása sem indokolt az elérni kívánt cél teljesüléséhez, vagyis a jogellenes állapot megszüntetéséhez.

Nem sokkal ezelőtt megérkeztek a harmadik kerületi önkormányzat válaszai is. Tavaly, Óbudán összesen 40 millió forintnyi bírságot fizettek be olyan autósok, akik jogosulatlanul parkoltak a mozgáskorlátozottaknak kialakított helyekre és összesen több mint ezerhétszáz esetben büntettek ebben a kerületben is. Kiderült az is, hogy a kerület tavaly összesen 38 millió forintot fordított fizetőparkoláshoz kapcsolódó festési munkákra (végül elhalasztották a fizetőparkolás bevezetését), de ebben minden burkolatjel költsége szerepel, továbbá évente harminc-ötven engedélyt vesznek el olyanoktól, akik a rászorult távollétében is használják.