A BKK-nak sem megy a midibusz-csere?

2014.06.13. 07:02

Szövevényes történet arról, hogy miért közlekednek még most is a lehető legpocsékabb buszok a világ egyik legszebb útvonalán. Persze, hogy Magyarországon.

A BKV után a BKK bicskája is beletört Budapest legrosszabb állapotú buszainak lecserélésébe. Úgy tűnik, a közlekedési központnál minden más fontosabb annál, hogy az üzemeltetőnek és az utasoknak is sok bosszúságot okozó Ikarus 405-ösöket lecserélje. A központ tökölése miatt a BKV új utakat keres, hogy forgalomba adhassa midibuszait.

Öt éve kezdődött

2009 nyarára már a BKV-nál is átlépte az ingerküszöböt a midibuszok állapota. Az eladósodott közlekedési cégnél esély sem volt arra, hogy saját forrást találjanak az időközben nagyon rossz állapotúra romlott kocsik cseréjére. Ezért úgy döntöttek, hogy alvállalkozókra bízzák a midibusz-flotta üzemeltetését. A tendert annak rendje és módja szerint júliusban ki is írták. Ez a tender meghívásos közbeszerzési eljárás volt, így gyorsabban lehetett (volna) eredményt hirdetni. Érdekesség, hogy a kiírás negyven darab midibuszról szólt, de más vonalakon tervezett pótlásra további 60 darab alacsonypadlós, maximum két éves Euro V-ös motorral szerelt hagyományos járművet is megjelölt. Így nem csoda, hogy a hazai buszgyártók azonnal mozgásba lendültek.

Meglepetést okozott, hogy a tenderen az átlagosnál is többen indultak. A Volánbusz, a Vértes Volán és a Körös Volán mellett indult az Orangeways, valamint a debreceni városi közlekedés alvállalkozója, az InterTan-Ker Kft., és a Széles Gábor holdudvarába tartozó VT Transman is, de nem maradhatott ki a kész autóbuszok legnagyobb hazai gyártója, a győri székhelyű Kravtex Kft. érdekeltségi körébe tartozó Panoráma Tourist Kft. sem.

Ez utóbbi cég nem titkolt szándéka volt, hogy meghódítsa a fővárost. Ezért a Kravtex ki is fejlesztett egy új típust, aCredoEN 9,5-öst. Faramuci módon az utóbbi, direkt a Budai Vár kiszolgálására fejlesztett jármű volt az első, amely kiesett a versenyből. Kissé abszurd, de tény, hogy az EN 9,5 típus össztömege jelentősen túllépi a megengedett határt, tíz helyett 14,6 tonna a cég honlapjának tanúsága szerint. Ezért a Credo midibusz a Várnegyed közelébe sem mehet. Mivel a Kravtex ebben az időben mutatta be új, Citadell névre keresztelt városi családját, ami pont megfelelő lett volna a hatvan darabos pótlás kiszolgálására, úgy döntöttek, hogy nem adják fel a küzdelmet. Ezért furcsa módon a buszgyártó cég egy konkurens járművel indult a tenderen, a Jászkun Volán Zrt. által gyártottPlasma midibusszal.

A járművek kálváriája itt még nem ért végett. Ugyanis a BKV néhány héttel az eredményhirdetés előtt az egyik gyártóra mutogatva azt a sajtóközleményt adta ki, hogy egy versenyző olyan műszaki megoldást választott a buszához, ami valószínűleg nem teszi lehetővé, hogy a BKV vonalain közlekedhessen a típus. Ezért a BKV vizsgálja ezt az alternatív megoldást. Szakmai körökben azonnal megindultak a pletykák, miszerint valószínűleg a Körös Volán által benyújtott pályázatban szereplő autóbusszal vannak gondok. Egy referencia nélküli, új és számos megoldásában megkérdőjelezhető konstrukció úgy maradt versenyben, hogy a BKV pontosan megtapasztalhatta e hátrányokat a lecserélésre szánt Ikarus 405-ösökkel. Noha az öreg Ikarus autóbuszok alkalmasak az első ajtós felszállási rendre, de a BKV-nál való megjelenésükkor még prototípusnak számítottak.

A viharsarki közlekedési cég a Csaba Metál Urbanus típusú autóbuszával indult, amelynek kialakítása nem teszi lehetővé az elsőajtós felszállást. Fontos kérdés, hogy, ha a Körös Volán nem megfelelő járművel adta be a pályázatát, miért nem zárták ki azonnal? Erre a legreálisabb magyarázat az, hogy az illetékesek megpróbálták húzni az időt, hiszen 2010-ben választási év volt. Annak ellenére, hogy a BKV havonta bejelentette, hogy a következő héten lezárják a miditendert. Az időhúzás jól sikerült.

A BKK színre lép!

A következő év őszén hatalmas lépést tettek a döntéshozók. Kiderült, hogy mindössze három pályázó maradt versenyben: a VT Transman, a Vértes Volán és az Orangeways. Mindhárom pályázó a Molitus S91-es típussal indult, így elérhető közelségbe került a midik lecserélése. A busz alkotóközössége megkezdte a sorozatgyártás előkészületeit is, és arra is fény derült, hogy az eredetileg kiírt mennyiség kevés lesz a midivonalak kiszolgálására. Ezért a várható darabszám növekedni fog, és a tartalékokkal együtt negyvennyolc kocsi is forgalomba állhat.

Időközben azonban a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) több Ikarus 405-ös midit is visszaküldött a garázsba, súlyos, biztonságot veszélyeztető hibákkal. A BKV még aznap este eljutatott a sajtónak egy közleményt, mely szerint a 405 típusú buszaikat vagy fel kell újítani, vagy azonnal le kell cserélni. A tenderrel egy időben néhány Ikarus midi törött vázszerkezetét megjavították. Később pedig egy kisebb felújításon is átestek a kocsik.

Végül, 2011. januárjában győztest hirdettek. Az Orangeways nyert, mint a legolcsóbb ajánlatot beadó induló. Másodikként futott be a VT Transman, harmadik pedig a Vértes Volán Zrt. lett. A sors fintora, hogy a tender végeredményét nem a második helyezett VT Transman támadta meg, hanem a harmadik Vértes Volán Zrt. A dolog azért nagyon furcsa mert, ha a győztes Orangewayst marasztalják el szabálytalanság miatt, akkor automatikusan a második kerül nyerési pozícióba, jelen esetben a VT Transman. Végül a BKV egy huszáros vágással megoldott mindent. Egyszerűen érvénytelenné nyilvánította a tendert. Ezt később érdekes magyarázatokkal indokolták mind a BKV, mind az időközben már megalakult BKK részéről.

A Népszabadság cikke szerint, az egész ügy végére Vitézy Dávid tett pontot: „a Fővárosi Közgyűlés határozatban mondta ki, hogy a BKV a jövőben csak üzemeltető társaságként működhet, alapítói utasításként. A BKV igazgatósága ezt az alapítói utasítást megismerte és mérlegelhette a döntésének meghozatalakor”. A gond csak az a tény, hogy a BKV közszolgáltatási szerződése 2012. tavaszán lejárt és ez nem a tender újbóli értékelését előíró KDB-határozat után derült ki. Ráadásul a BKV és a pályázók között zajlott levelezésekben az egyik induló éppen erre a körülményre és lehetséges hatásaira hívta fel a figyelmet, s kért rá biztosítékot, hogy egyáltalán van-e értelme pályázni. A közlekedési vállalat válasza azonban egyértelmű volt: szerintük köthetnek olyan szerződést, amely ezen a dátumon túlnyúlik. A szerződést azonban mégsem köthették meg.

Persze a valódi ok sokkal prózaibb. A Közbeszerzési döntőbizottság (KDB) szerint az Orangeways kirívóan alacsony kilométerdíjat határozott meg, olyat amelynek semmiféle alapja nem volt, s ezzel megsértette a közbeszerzésekről szóló törvény idevonatkozó paragrafusát. További jogsértést a KDB nem állapított meg.

Minden más fontosabb a központnál?

Ahogy az a fentiekből kitűnik, az egyetlen valós esélyt arossz műszaki állapotukról nevezetes Ikarus 405-ösök lecserélésére, épp a közlekedési központ hiúsította meg. Úgy tűnik a Rumbach Sebestyén utcában dolgozók ingerküszöbét két és fél évig nem igazán lépték át a turistákkal tömött, főként a budai várban furikázó, iszonyatos állapotban lévő Ikarus buszok. Pedig dagadó mellel, szinte mindennap bemutatnak egy-egy új vagy használt buszt az oldalukon. Csak épp a legrosszabb állapotban lévő, utasnak és üzemeltetőnek is sok bosszúságot okozó, sűrűn lerobbanó kocsik nem érdeklik őket. Pedig a National Geographic Életre szóló utazások című könyvében a várba közlekedő 16-os a világ egyik legszebb vonala lett.

A BKV azonban az elmúlt két évben mindent megtett annak érdekében, hogy az Ikarus 405 típusú buszokkal kiadhassák a midis vonalakat. A sikertelen 2011-es tender után a legrosszabb kocsik teljes váz- és futóműfelújítást kaptak. Ennek köszönhető, hogy már nem a 405-ösök a BKV legmegbízhatatlanabb járművei, hanem a 412-esek, szintén az Ikarustól. A legfrissebb elérhető kocsikiadási statisztika szerint azonban az Ikarus midi buszai még mindig az előkelő harmadik helyett foglalják el a megbízhatatlansági listán. Azért érdekes ez, mert az első darabok hiába 1994-ben érkeztek a BKV-hoz, nagyrészük már harmadszor ­- néhány kocsi pedig már negyedszer, ha az Ikarus visszahívásait is idevesszük - esett át teljes felújításon, ami egy alig húszéves típusnál mindenképpen több mint pazarlás, hiszen jobb helyeken az ennyire problémás járműveket már rég lecserélték volna.

Újratervezés

A BKK pár év után megelégelte a midibuszok tarthatatlan állapotát, ezért a buszüzemeltetési modell második köre helyett, inkább midibuszokra írt ki tendert. Elsőként az I. kerületi önkormányzattal közösen írtak ki, 16 darab EEV vagy Euro VI-os besorolású motorral szerelt midibuszra közbeszerzést, amihez érdekes módon a tabunak számító EU-s forrást kívánták felhasználni.

Egy másik tendert is kiírtak tavaly augusztusban, aminél a korábbihoz hasonló módon, külső üzemeltető bevonásával számoltak, akit meghívásos úton választanak ki. A beszerzés negyven darab, EEV vagy Euro V-ös kocsiról szólt. A BKK ígérete szerint az új midik egy része még 2013. végén megjelent volna Budapest utcáin. Sőt! Még egy harmadik eljárást is elindítottak, amiben 7+14 elektromos buszt óhajtanak beszerezni.

A dízel tenderekre két járműgyártó mozdult rá komolyan. A Rába-Molitus az S91-essel és a török tulajdonban lévő olasz buszgyártó a Bredamenarinibus. A BKK Facebook oldaláról kiderült az is, hogy a hazai S91-es gyártója az Euro VI-os motorral szerelt midikocsit, igen borsos, 86 millió forintos darabonkénti áron kínálta. Érdemes megemlíteni, hogy a tavaly nyáron forgalomba állt Mercedes Citarók szóló változata, igaz EEV-s motorral, 13 millió forinttal olcsóbb volt. Hogy a Bredamenarinbus mennyiért ajánlotta a midibuszát, azt nem tudjuk.

Persze ebből a jó buliból nem maradhatott ki a hazai Evopro sem. Ezért vitarendezési kérelmet adtak be a miditenderekhez. Jellemzi a gyártó komolyságát, hogy főként azt kifogásolták, ami miatt a korábbi tenderben egy hasonló kialakítású járművet már kizártak, miszerint az első ajtó a mellső tengely mögé került. Így a busz nem alkalmas az első ajtós felszállásra. De a busz is szélesebb lett egy kicsit annál, mint amit a kiírás megenged. Ezzel a kialakítással az Evopro ki is zárta magát az összes fővárosi tenderből.

Időközben a BKV más utakon próbálta a midibusz-parkot frissíteni. Tavaly júniustól bérli a BKV a demo II-es Rába-Molitus S91-est, majd tavaly év végén érkezett három használt Solaris Urbino 10-es is. Úgy tűnik a BKV nem igazán bízott a miditenderek sikerében, ugyanis két Ikarus 405-ös midibuszt teljes felújításnak vetettek alá, amiben a korábbi Perkins helyett már Cummins motor dolgozik. Az alaposan felújított buszok új lámpatesteket és bilikék fényezést kaptak.

Már megint az Orangeways?

A három kiírt tenderből ez év elején az elsőt a BKK eredménytelennek nyilvánította. Majd bő két

... a második tendert is érvénytelennek nyilvánítja, amihez egy kissé sántító magyarázat is társult.

hónappal, ezután azOrangeways bejelentette, hogy ők nyerték a jogot, a második, negyven darabos midibusz üzemeltetésére az S91-es típussal. Miközben a magyar sajtót bejárta az Orangeways City győzelme, az addig minden egyes új vagy használt busz beszerzéséről közleményt kiadó BKK mélyen hallgatott az Orangeways győzelméről. Pontosan két hét telt el az Orangeways bejelentésétől, amikor is a közlekedési központ bejelentette, hogy ezt a második tendert is érvénytelennek nyilvánítja, amihez egy kissé sántító magyarázat is társult: „A BKK midibusz-üzemeltetési tenderére eredetileg két ajánlat érkezett. A nyertes a magyar gyártású Rába buszokkal pályázó, legalacsonyabb árat adó Orangeways City Kft. volt, azonban a tender sikeres lezárása előtt felszámolás alá került az Orangeways City Kft. egyik partnere, melynek bevonásával az előírt referenciákat igazolta a cég, ez pedig a közbeszerzési törvény értelmében kizáró oknak minősül.

A BKK lehetőséget adott a hiánypótlásra: az Orangeways City Kft. ekkor előbb a VOLÁNBUSZ Zrt.-t, majd a Color Tours Kft.-t vonta be az eljárásba kapacitást nyújtó szervezetként. A hiánypótlás benyújtását követő napon a BKK Igazgatósága az eljárást érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, tekintettel az erre nyitva álló szigorú törvényi határidőre, mely a benyújtott dokumentumok maradéktalan értékelését nem tette lehetővé. A hiánypótlás részletes felülvizsgálata során azonban kiderült, hogy az súlyos hibákat és hiányosságokat tartalmazott. Így törvényi lehetőségével élve a BKK Igazgatósága az eljárást lezáró összegzést módosította és törvényi kötelezettsége szerint kizárta a pályázók sorából az Orangeways City Kft.-t.

A pályázaton korábban érvényes, de az Orangeways City Kft.-nél drágább ajánlatot adó VT-Arriva Kft. már korábban visszalépett, ezért az eljárást végül eredménytelennek kellett nyilvánítanunk. A tender rövidesen újraindul.”

Adódik a kérdés, hogy egy felszámolás alatt álló, évek óta súlyos problémákkal küzdő cég, hogyan kaphatott előminősítést a BKK-nál? Mindettől függetlenül az Orangeways City Kft. perrel fenyegetett, de a mai napig nem nyújtottak be keresetet egyik hazai bíróságra sem. Persze a rövidesen újrainduló tender sem indult újra és az a gyanúnk, hogy egy darabig nem is fog. Ha valami csoda folytán mégis újraindulna a beszerzés, akkor még jó esetben is legalább egy évet kell várnunk arra, hogy új midibuszokkal közlekedhessünk Budapesten.

Ma egyedül a villanybusz tender fut. Persze csak addig, amíg azt is vissza nem vonja vagy érvényteleníti a BKK. Ha ez a tender mégis érvényes lesz, akkor sem lélegezhetünk fel, hiszen nagy valószínűséggel a Bécsben nemrég forgalomba állított, Siemens-Rampini elektromos busz lesz a befutó. A tervek szerint ezek a buszok a várban közlekednének, azonban a Siemens busz helykihasználása annyira rossz, hogy a sokszor zsúfolt 16-os vonalon kevésbé használható.

Így most ott tartunk, hogy a BKK is teljes csődöt mondott a midibuszok lecserélésében. Az egyetlen talpon maradt tendernél pedig a budapesti közlekedésre nem igazán alkalmas járművet kívánnak beszerezni.