A te autódban mi hamis?

2015.06.26. 06:07

Legalább tíz uzsonnás kosárnyi hamis autóalkatrészt, mindenféle autódiagnosztikai eszközöket és rengeteg másolt szoftvert zúztak porrá ma délelőtt Budapesten egy úthengerrel. Ropogott a Merci fényszóró és elpusztult egy eredetinek tűnő IBM notebook is. Ez volt az utóbbi hónapok legszürreálisabb autós rendezvénye.

Létezik Magyarországon egy olyan hosszú nevű szakmai szervezet, amelyet még az elnöke is szívesebben emleget csupán rövidített formában. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesülete, vagyis a JAF a hamisítás elleni küzdelem világnapján valódi alkatrész-megsemmisítést ígért az újságíróknak. A hamis autóalkatrészek piacának forgalmát 5-10 milliárd euró közé teszik a szakértők, akik az autósok és a sajtó támogatására is számítanak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dandártábornoka tízperces beszédét mindenről, amit manapság illegálisan másolnak Európában, mindenki óriási meglepetésére díjat adtak át az állami tévé híradósainak, akik az elmúlt évben szorgalmasan gyártották az alkatrészhamisítással kapcsolatos híreket.

A szervezet négy éve segít a NAV-nak megtalálni a hamis autóalkatrészeket és diagnosztikai szoftvereket. Ezeket szervizekben és autósboltokban, illetve a neten is keresik, de nem könnyű az azonosításuk. Magyarországon egyre többször hallani, hogy főként a webshopok forgalmának felpörgése óta rengeteg helyen árusítanak ismert márkajelzésekkel ellátott, de hamis olaj- és légszűrőt, fékbetétet (egyébként ez a leggyakrabban hamisított alkatrész, néha faforgácsból készítik), és ahogy korábban mi is megírtuk, motorolajat. A webshopok zöme persze legális, de a hamisítók egyre jobb minőségben képesek utánozni az eredeti csomagolásokat, és nem gond a diagnosztikai berendezések másolása sem, ezért bárhol felbukkanhatnak ezek a termékek. 

A JAF tagjai nagy autós cégek, mint például a Suzuki, az Opel vagy a Mercedes-Benz, illetve a Bosch. Nemcsak a razziák megszervezésében és az ellenőrök kiképzésében segítenek a hatóságoknak, de az autószerelő-képzést is támogatják. Amikor mindezt megtudtuk, végre következett a beígért pusztítás.

Kicsit furcsán éreztem magam, mert kiderült, a kilencvenes években a teljes magyar hanglemezpiacot bedöntő kazettahamisítások ellen szervezett úthengeres állami performanszok mintájára ezúttal is adathordozók adták a rituálisan elpusztított zsákmány zömét. Dévédék egy olyan világban, ahol ha lehet, mindenki letorrentezi, amit nem tud megvenni.

A szoftverhamisítást biztosan nem állítja meg a fizikai behatás, de Marótiné Koczur Gyöngyi, a JAF elnöke megígérte, jövőre olyan úthengert hoznak, amelyet fémalkatrészek kilapítására is használhatnak. Az idei gép áthajtott néhányszor az elé szórt dévédéken, kábeleken, maga alá gyűrt egy eredetinek tűnő notebookot és néhány használt autólámpát, senki nem sérült meg a szerteszét repülő szilánkoktól, így a hamisítás elleni küzdelem békében folytatódhat tovább.