Használt Mercedest vettél? Várj csak!

2016.09.01. 11:35

Egy olvasónk arra panaszkodik, hogy frissen vásárolt Mercedeszét nem hajlandóak átíratni az okmányirodában, mert valami gond van az adatbázissal. Mi igaz ebből az egészből? Hány autót érint a probléma és mit tehet, aki hasonló cipőben jár. A Totalcar kérdez, a hivatal válaszol.

Kevesen számolnak azzal az aprósággal, hogy egy Magyarországon vásárolt, használt gépjármű átíratására csupán 15 napot adnak a jogszabályok, a kintről behozott járművek átíratására pedig 30 napot írnak elő. Aki a kéthetes vagy egy hónapos határidőből kicsúszik, pénzbüntetéssel számolhat, ha pedig egy hazai autó vevője több mint két hónapig vár, még az eredetiség vizsgálat is lejár, lehet újat csináltatni, 17-20 ezer forintért. 

Mindhárom határidő fenyegetőnek tűnhet, ha valaki mostanában vásárolt itthon, vagy hozott be használt Mercedest, pontosabban, a Mercedes-Benz nevű gyártó bármely típusát. A márka kétféle elnevezése eddig párhuzamosan szerepelt az állami adatbázisban, pedig csak az utóbbi felel meg az európai előírásoknak. Ez változik meg most.

Az összes, magyarországi gépjármű adatait tartalmazó, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által üzemeltetett járműnyilvántartást ezekben a hetekben fésülik össze a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), műszaki vizsgákra vonatkozó adatbázisával. A változás után minden Mercedes-Benz típus, mindkét helyen ezen a néven és az Európában elfogadott egyéb azonosító adatokkal szerepel majd, a rövid megnevezés megszűnt. 

Nem a Mercedes-Benz, vagy ahogy mindenki nevezi, Mercedes esete az egyetlen példa a magyar járműnyilvántartás kacifántos problémáira, elírásaira. Amikor az átíratáskor vagy a forgalomba helyezéskor eddig kiderült, hogy egy autó vagy motor papírjaiban eltérő márka és/vagy típusnév szerepel, mint amit a rendszer felismer, azt egyenként töltötték fel a magyar adatbázisokba. 

Mivel most a német autómárka és összes típusa adatainak pontosításával foglalkozik a KEKKH, ez a szeptember rázós lesz a Mercedes és minden más olyan jármű tulajdonosainak, akik adatelírások miatt fennakadnak az ügyintézés során. Becsléseink szerint, összesen akár ezer autó is érintett lehet, de számuk naponta változik.

A hivatal azt javasolja az érintetteknek, hogy mindenképpen kezdjék el az ügyintézést az okmányirodában, így még akkor is mentesülnek az átíratás 15, a forgalomba helyezés 30 napos határidejének lejárta után várható büntetéstől, ha nem sikerül befejezni a papírmunkát. A belföldi vásárlások esetén kötelező, 60 napig érvényes eredetiség vizsgálat lejártához közeledő eseteket a KEKKH-nál kell jelezni, ezeket soron kívül intézik, bár korlátozott kapacitásokkal.

Fájdalom, de igaz, hogy akinek a behozott használt autóján nincs például érvényes német kiviteli rendszám, néhány hétig nem kap magyart, így tudja majd használni, hacsak nem vált ki ideiglenes rendszámot, természetesen pénzért.