Napi KRESZ - Szabályos a megfordulás?

2017.07.01. 16:40

A képen látható kamionos visszakanyarodása ezen az osztott pályás úton szabályos?

A. Igen, ha nem akadályozza a forgalmat.

B. Igen, ha a zöld lámpa időtartama alatt képes befejezni a megfordulás műveletét.

C. Nem

Helyes válasz a keretes alatt.

Napi KRESZ? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, így a következő napokban a Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

Válaszadók aránya:

A. 12%

B. 28%

C. 60%

A helyes válasz a C.

HIBÁS: 40%

HELYES: 60%

Sokan nem tudják, hogy egy útkereszteződésben a balra kanyarodás és a megfordulás két külön manővernek minősül. Mindamellett, hogy hagyományos útkereszteződésekben, ahol nincs közúti jelzés vagy forgalomirányítás, ugyanúgy szabad balra kanyarodni, mint visszafordulni.

Azonban a közúti jelzések ezt az alapelvet módosíthatják. Így például egy balra kanyarodni tilos tábla tiltja a megfordulást is.

Ugyanígy a forgalomirányító zöld lámpa, vagy a rendőr párhuzamos testhelyzete mellett is csak egyenesen haladva, illetve jobbra vagy balra bekanyarodva szabad tovább haladni, tehát megfordulni tilos.

Ez a helyzet akkor is, ha a kötelező haladási irányt jelző tábla, vagy amint a képen is látható, a nyilas zöld lámpa balra utat jelez. Ebben az esetben sem szabad megfordulni. Azaz a képen látható tehergépkocsi vezetője szabálytalan.

Egyébként külön jelzés létezik arra az esetre, amikor a megfordulást is engedélyezik:

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.