Milyen jogsival vezethetem?

2017.07.22. 13:24

Milyen vezetői engedéllyel vezethető az ábrán látható mezőgazdasági vontató két nehézpótkocsival. Válaszd ki a helyes állítást:

A) Ehhez elegendő a B kategóriás jogosítvány.

B) Az is vezetheti, akinek teherautóra szóló C kategóriás jogosítványa van.

C) Csak az vezetheti, aki legalább CE kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik.

Helyes válasz a kép alatt.

09

A helyes válasz a C volt.

Válaszadók aránya:

A) 4%

B) 7%

C) 89%

HIBÁS: 11%

HELYES: 89%

A különböző járművek vezethetőségi feltételeit nem a KRESZ, hanem a 326/2011. Korm. rendelet határozza meg.

Ez alapján valóban vezethető B és C kategóriával is a mezőgazdasági vontató. Tehát bárki, akinek van személykocsira jogsija jogszerűen kipróbálhatja a traktorozás örömeit.

Ugyanakkor a rendelkezés alapján B, C és D kategóriával a mezőgazdasági vonató csak szólóban, vagy maximum egy könnyű pótkocsival (< 750 kg)) vezethető.

KRESZ a Totalcaron? Mi ez?


A Pető Attila Kreszprofesszor által összeállított speciális közlekedési feladatsort az első napon közel húszezren oldották meg. Megkaptuk a statisztikákat és a feladatokkal kapcsolatban az olvasókban felmerült kérdéseket, ezek alapján Kreszprofesszor elmagyarázza, hogy melyik a helyes válasz, és hogy miért.

Amennyiben a traktorral nehézpótkocsit kívánunk vontatni, akár egyet, akár kettőt, ahhoz már legalább CE kategóriás vezetői engedélyt kell szereznünk.

Jogos volt sok olvasó reagálása, miszerint az úgynevezett „T” kategóriával – amit gyakorlatilag a traktorvezetők szoktak megszerezni – szintén vezethető mezőgazdasági vonató két pótkocsival.

Hasznos volt? További Napi KRESZ-eket találsz ide kattintva.