Türelmi idő a pályamatrica-vásárláshoz

2018.01.18. 10:43

Január az autópálya-matricák főszezonja, ebben a hónapban járnak le az éves sztrádamatricák, és ilyenkor fogy a legtöbb idei matrica. Összefoglaltuk a legfontosabbakat, amelyek az autósokra, motorosokra vonatkoznak.

Meddig jók a 2017-es, éves megyei és országos e-matricák?

Január 31-én éjfélig lehet velük használni az adott autópályákat és más, magyarországi fizetős utakat.

Milyen matricák vannak?

Az autósok négyféle matricából választhatnak. A heti matrica tíz egymást követő napra érvényes, és a tizedik napon éjfélig lehet autózni vele a fizetős utakon. A havi matrica a vásárlás során megjelölt naptól a következő hónap azonos napjáig használható. Tehát például a január 15-től induló országos havi matrica február 15-én éjfélig érvényes, az összes fizetős úton. Az éves, országos matrica az év első napjától a következő év január 31-én éjfélig érvényes, szintén a teljes fizetős úthálózatban. A negyedik e-matricafajta a megyei, mely szintén az év első napjától a következő év január végéig érvényes.

HH

Kerültek-e be új fizetős utak a hálózatba?

Januártól fizetőssé vált két, újonnan átadott útszakasz. Az egyik az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza. A másik az M35-ös Debrecen utáni folytatásának első szakasza.

Mennyibe kerülnek a matricák?

Nem változott az áruk. A heti matrica ára, személyautók esetében 2975 forint. A havi 4780 forintba kerül, míg az éves személyautó-matrica 42 980 forint. A megyei éves matrica 5000 forint, szintén személyautókra. Májustól a motorosok már havi matricát is vásárolhatnak, ezért 2500 forintot kell fizetniük.

Ha matrica nélkül hajtott fel a fizetős útra, hány percen belül kell venni egyet?

Januártól a fizetős utakra matrica nélkül felhajtó autósoknak 60 percük van arra, hogy vásároljanak egyet. Vagyis a matricavásárlást megelőző 60 percig nem lehet büntetést (pótdíjat) kiszabni a feledékeny autósokra.

Mi a teendő, ha rossz kategóriára szóló matricát vett?

Ebben az esetben a díjkülönbözetet kell kifizetni. A Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. tapasztalatai szerint a leggyakrabban a D2 helyett D1-es matricát vesznek az érintettek. Ebben az esetben a pótdíj összege 7500 forint.

Melyik a D1-es autó és melyik a D2-es?

Leegyszerűsítve egy sima személyautó, amely maximum 7 ember szállítására van vizsgáztatva, az a D1-es kategóriába tartozik. Erre a havi matrica 4780 forint. Egy 9 személyes mikrobuszra, hiába számít személyautónak, drágább matrica kell, utóbbira egy havi matrica 9560 forintba kerül.

Hol és hogyan kell befizetni a pótdíjat?

A büntetésről szóló levélben szereplő csekken, a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban. (Ezeket itt találja.) A legegyszerűbb a banki átutalás.

A büntetés (pótdíjat) átutalásnál a kedvezményezett: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. A számlaszám: K&H Bank 10402142-49555557-57541179.

A közlemény rovatba be kell írni, hogy “Pótdíj”, valamint a helyszíni ellenőrzéskor készült jegyzőkönyv sorszámát vagy a felszólító levél azonosítószámát, az ellenőrzés dátumát és a díjkategóriát (D1, B2).

Az összeállítást saját gyűjtés és a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. honlapján elérhető információk alapján készítettük.