Aki él és mozog – azonnal Füredre!

6. Balatonfüred Concours d'Elegance, 2019. – felhívás

2019.05.01. 12:52

Bár volt már róla szó, most tényleg hangosan szólnék: hétvégén megint jön az autós szépségverseny Balatonfüreden – szombaton és vasárnap.

Hatodszorra tartják Füreden a Concours d'Elegance-t, a háború előtti autós szépségversenyek hagyományait a hajdaniaknál sokkal demokratikusabb és stílusosabb módon felelevenítő rendezvényt. Régen lóversenypályán rendezték ezeket és leginkább csak a társadalom kiváltságosai jutottak be a nézők közé, ma bárki foghatja magát, egy autópályadíj és néhány liter benzin árának fejében odaautózhat Füredre, a többi ingyen van, bárkinek, nyitottan. Sőt, egy jobb villanyautóval egy töltéssel oda-vissza megjárható Budapestről, Győrből, Veszprémből pedig meg még egy rosszabbal is.

A füredi concours egyszerre tud kulturált és elegáns lenni, a sznobságnak mégis csak épp akkora felhője lengi körül, amennyit bárki a saját fejéből hozzáfúj. Ez ugyanis modern program, olyan, mint Goodwood, a Le Mans Classic vagy éppenséggel a Hungaroring Classic – a bizalomra épül, ezért teljesen nyitott. Feltételezi, hogy a látogató ugyanúgy örül az egésznek, mint a kiállító autótulajdonos, ezért senki nem tör le semmit, ejt eperfagyi-gombócot a bőrülésére, horpasztja be a könyökével bármelyik kiállított autóról/-ra/-t.

A képlet működik, az elmúlt öt évben egyre több elégedett néző, s (a helyszín térbeli korlátai miatt) azonos mennyiségű, de mind boldogabb autógazdi távozik vasárnap délután a Balaton mellől. Az egész rendezvény balzsamos és kedves, holott nem egyszer ötven- száz, néha meg még félmilliárdos autók körül rajzhatunk, akár az izgatott dongók. Nekem, személyesen a május pokolian tele van mindig, az első három Concours-ra el se tudtam jutni, aztán egyszer elkapott a gépszíj, azóta inkább rágörbítem a naptáramat, de ha meghalok, akkor is ott vagyok. Hadd tegyem hozzá – ha én idén, a Franciaországból való, péntek éjjeli megérkezésem után ott tudok lenni, sőt, egyenesen várom, hogy ott lehessek, akkor senki nem panaszkodhat fáradtságra, hogy ő nem akar.

Cseh, szlovák és osztrák barátaink idén is gondoskodnak arról, hogy ne csak a magyar, hanem a külföldi veterános kínálatból is legyen bőséges merítés a Tagore sétányon, május 3-5-ig – az ízes nézelődéshez elsősorban 4-én és 5-én. Ilyen nevekre készülhetünk a hőskorból, mint Aster, Bugatti, Invicta, Isotta-Fraschini, Lorraine-Dietrich, FN.

A modernebbek között pedig számíthatunk olyan kocsikra, mint a Citroën SM, a Riley RME, az Alfa Romeo 1900, a Mercedes 220a kabrió, a Lamborghini Espada vagy a Ghia 450SS (ami valójában egy amerikai autó, de nagyon fura).

Lesznek emberközeli emlékek is, a saját múltunkból: Tatra 603, Škoda Spartak, FSO Syrena, malévos, extra hosszú Volvo 245T, Volvo „Angyal” P1800, Ferrari „Magnum” 308 és Trabant 600 is.

Azt hiszem, nem magyarázok tovább – aki akár egyszer is ott járt már korábban, az most úgyis mindent megtesz azért, hogy megint eljöjjön, aki nem volt ott, annak meg ennyi elég is lesz, hogy odalátogasson a rendezvényre. Ott találkozunk!