2019.10.29. 17:39

Egyre többször fordul elő Budapesten, hogy nem lehet látni az útburkolati jeleket. Sok helyen elkopott a záróvonal, a buszsáv-felirat, sőt, nem ritkán már a gyalogosátkelőhely, vagyis a zebra felfestése is a múlté. Pedig a KRESZ alapján a kijelölt gyalogosátkelőhely maga az útburkolati jel, a jól ismert kék tábla csupán tájékoztató jelzés, amiről az autósok már messziről láthatják, hogy a gyalogosoknak itt bizony elsőbbségük lesz.

Ha éppen láthatják. Merthogy kiderült, hogy a tábla elhelyezése sok helyen nem kötelező. Így viszont a lekopott zebrafelfestés mellett az átkelni kívánó gyalogosok akár életveszélyben is lehetnek. Összesen 378 gyalogosgázolás történt Magyarországon idén január elejétől június végéig. Az ilyen balesetek többnyire súlyos sérüléssel, vagy halállal végződnek, ezért fontos beszélnünk a témáról.

Pető Attila Kreszprofesszor legújabb KRESZ TV-s videójában a van-nincs gyalogátkelőhelyekről mesél és kiderül az is, hogy miért válnak veszélyessé a zebrák. A csatornán hetente újabb és újabb érdekes és közérthető epizódok jelennek meg.