Fedezékké váltak a buszok '56 októberében

2022.10.23. 12:26

A tömegközlekedés járművei sem kerülhették el a forradalomban a találatokat. A buszok jó úttorlasszá váltak, a villamosok mögé pedig el lehetett bújni a lövedékek zápora elől.

Azt hihetnénk, hogy az 1956. október 23.-i események során az autóbuszoknak nem igazán jutott főszerep. A fennmaradt fotók tanúsága szerint mégis aktívan kivették részüket a forradalomból.

Persze ezekben az időkben sem voltak túl vaskos konstrukciók az autóbuszok, így azok, amik a harcok középpontjába kerültek, hamar elvéreztek. A legtöbb kocsi a barikádok emelésében segédkezett, úgy, hogy vagy magából a buszból építették a torlaszt, vagy pedig épp találatot kapva ő maga vált azzá. De sok helyre buszokkal érkeztek a forradalmárok és a vöröskereszt is használta őket az ételcsomagok kiosztására, illetve a sebesültek elszállítására.

És ha nem is busz, de tömegközlekedés volt ez is: bizony a villamosok is kaptak találatot bőven, és belőlük is fedezék lett. Ezeket ráadásul nem is lehetett mozdítani, felborítani sem nagyon, de így is el lehetett mögéjük rejtőzni.