Jönnek az új tarifák - ennyibe kerülhet majd egy kötelező biztosítás

2022.10.24. 13:27

Mintegy félmillió autónak még mindig január 1-re esik a biztosítási évfordulója, így tulajdonosaiknak hamarosan el kell azon gondolkozniuk, érdemes-e biztosítót váltaniuk. A cégek pedig napokon belül kiküldik az új tarifákat az ügyfeleknek, akik szinte biztos, hogy nem számíthatnak az eddiginél jobb díjakra.

A tucatnyi érintett biztosító november 2-ig hirdeti majd ki az új tarifákat, az autósok ezután tudják összehasonlítani az új díjakat az eddig fizetettekkel. Saját biztosítójuk pedig november 11-ig kell, hogy megküldje nekik az évforduló után érvényes tarifákat. 

A 43 676 forintos éves átlagdíjról 20 százalékkal, 50 ezer forint fölé ugorhat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások éves átlagdíja, egyes elemzések szerint azonban nem kell ekkora növekedésre számítani.

A kárkifizetések idén egyébként mintegy 20 százalékkal nőttek a tavalyi évhez képest, emiatt a biztosítók kb. 10 százalékos emelésre kényszerülhetnek majd a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint. Az újonnan megkötött évfordulós szerződések éves átlagdíja így személygépkocsik esetében 32-33 ezer forint körül alakulhat majd. Az új biztosítások kiválasztásának határideje december 31-e.