Ilyennek álmodták meg a fővárost - aztán sosem valósult meg

Meg nem épült Budapest - kiállítás a Közlekedési Múzeumban

2022.10.29. 17:09

Mindig mertünk nagyot álmodni - ez derül ki a Közlekedési Múzeum időszaki, "Meg nem épült Budapest" című, kis helyen összesűrűsödő, viszont nagyon sok érdekességet tartalmazó kiállításából.

Mindig voltak átfogó, nagy tervek, most is vannak. És mindig volt egy fő koncepció, amihez a teljes várost szerették volna alakítani - az aktuális korszellem szerint. Budapest már a 20. század elején is kialakult nagyváros volt (és persze sokkal kisebb, mint most), a jelenleg meglévő pályaudvarok már bőven megvoltak. Az 1900-as évek elején a fővárosi közlekedésfejlesztési tervek ironikus módon pont ugyanarról szóltak mint most: a vasúti közlekedés fejlesztéséről, elsősorban pedig a már akkor is problémásnak látott fejpályaudvarok (amikor a vágányok kvázi zsákutcaszerűen végződnek egy-egy állomásban) megszüntetéséről vagy átalakításáról, összekötéséről. Ez akkor jelentősen megkönnyítette volna az átmenő forgalmat, most pedig elsősorban az agglomerációból bezúduló autóáradaton tudna mérsékelni a korszerű kötöttpályás közlekedés.

Csak hát közben ott volt az egész huszadik század mindazzal, ami ekkortájt történt a várossal, a közlekedéssel, és a teljesen megváltozott szemlélettel. Jókora utat tettünk meg, mire végső soron visszajutottunk ugyanoda, a kicsit több mint százhúsz év alatt ugyanis felvirágzott, majd némileg (legalábbis elvi szinten) elvirágzásnak indult a tömeges személyautózás. A kiállítás mára már meglepő, soha meg nem valósult, időközben módosult, vagy időről időre előkerülő terveket teszi szemlére Budapest közlekedésének nagyívű átalakításairól.

Részletesen bemutatja például a mai Deák térre tervezett új Városházától induló, és a Nagykörúton át a Városligetig érő széles sugárút tervét, ami az 1900-as évek elején merült fel először. Később leporolták a koncepciót, és a harmincas évek elején a sugárút elejének tervezték meg a Madách-teret a jelenleg is ismert árkádokkal, ez el is készült. Ugyanehhez a koncepcióhoz szabva szándékoztak kiszélesíteni a Dob utcát, néhány ház ehhez igazodva is épült a környező utcákban, még az 1960-as években is.

A rendszerváltás után erről a tervről letettek, végül a Madách-tér 2014-ben kapta meg mostani formáját, az autós forgalomtól elzárt közteret, a sugárút természetesen nem készült el, tulajdonképpen ennek csökevénye a ma ismert tér. De térjünk vissza az autózáshoz. Az 1930-as években már felmerülő téma volt a személyautózás elterjedése, az első tervek a rakpartok autós forgalomhoz szabásáról készültek, a pesti rakparton a Lánchíd aluljárója most is megvan, ez volt az első ilyen fejlesztés.

Az ötvenes években a közutak fejlesztésén kevesebb hangsúly volt, hiszen nem is igen lehetett magánautókat birtokolni, a következő két évtizedben viszont alaposan belecsaptunk a lecsóba, ami az autós fejlesztéseket illeti, itt már minden a személyautózásról szólt. Ez volt a jövő, a vágyott létforma, minden családnak saját autó, és elkezdték ehhez szabni a várost is.

Ekkoriban az egyik fő törekvés a többszintes csomópontok építése lett, amilyet jelenleg is láthatunk még a Flórián téren vagy a Keleti és a Nyugati felüljárónál, de ilyen volt az 1976-ban átadott Felszabadulás (ma Ferenciek) téri autós aluljáró is, amely teljesen elvágta a felszíni gyalogos közlekedést a belváros két fele között, évtizedekig egyetlen zebrán lehetett átmenni, a jelenlegi Puskin mozinál.

A városba 1973-ban még 70 ehhez hasonló, többszintes autós csomópontot terveztek, ezek többsége nem valósult meg, így nézett volna ki a Kálvin tér, az Astoria, vagy a Móricz Zsigmond körtér is.

Az aluljárók is ilyen többszintes csomópontnak számítottak, ma már viszont a többség nem tartja szerencsésnek, hogy a gyalogosok szempontjai itt teljesen kimaradtak, gondoljunk csak a babakocsival közlekedők, az idősek vagy a mozgásukban korlátozottak nehézségeire. Ezek a tervek a nyolcvanas években már elavultnak számítottak, később fokozatosan visszatért az autón kívüli közlekedési módok előtérbe helyezése, a Ferenciek terénél például 2012-ben megszüntették az aluljárót, és a felszínre visszakerültek a zebrák is. A Blahán ugyancsak nem épült meg végül a felüljáró, a gyalogos közlekedés viszont elég nehézkes volt, oda az idén festettek fel újra gyalogátkelőket.

Nemcsak többszintes rendszerekben nyilvánult meg az autózás térnyerése, a hetvenes évek elején például teljes gyorsforgalmi úthálózatot terveztek Budapestre, a város mellett egyúttal az országot is teljesen kettészelve kelet-nyugati irányban. A nyugati autópályákat végül is tényleg bevezették a városba, a BAH-csomóponton, az Erzsébet hídon, majd a Rákóczi úton keresztül.

Az M3-ast a Városligeten és az Andrássy úton keresztül vezették volna be a városba, bár ez tulajdonképpen meg is történt, csak gyorsforgalmi út nem lett belőle, megmaradt az Andrássy és a Liget nagyjából eredeti formája. Ez az út azután folytatódott volna egy autós gyorsforgalmi alagútban az Alkotmány utca, majd a Duna alatt, végül pedig a kiszélesített Csalogány utcán (a kiszélesítés egy része meg is történt, a városban jártasak tudhatják, hogy ez az utca valóban jóval szélesebb a környezőeknél) vezetett volna el a Moszkva térig.

1971-ben az Országos Távlati Úthálózati Kerettervben nagyszabású fejlesztéseket irányoztak elő arról, hogy a Váci úttól egy tervezett Duna-hídon át az M1-es autópályáig egy kétszer háromsávos magasutat építsenek, mint a korszakban több másik városban is. A sugarasan beérkező autópályákat pedig ez a Hungária körút fölött kiépítendő körgyűrű fogta volna össze. Ehhez hasonló volt például Marseille A55-ös autópályája is, amelyet azóta lebontottak, mert átjárhatatlan falként választotta el a város részeit egymástól, akkor azonban haladó megoldásnak számított a mind nagyobb autóforgalom kiszolgálására.

1977-re a Hungária körutat már annyira körülnőtte a város, hogy ezt a tervet elvetették, a következő évi közlekedésfejlesztési tervek az M0 megépítéséről szólnak. Jellemző volt a hatvanas, hetvenes évekre a növekvő gépjárműforgalomra és az alatta futó, részben csak tervezett metróhálózatra való koncentrálás. A végül 2014-ben átadott 4-es metró már akkor is tervben volt, számomra ez volt a kiállítás egyik legmegdöbbentőbb részlete. Máig emlékszem, a kilencvenes évek elején, óvodás koromban a Károlyi kertben túrtuk a földet, amikor az óvó néni odajött megkérdezni, hogy mit ásunk a barátnőmmel. A négyes metrót, feleltük a valószínűleg rádióból és a felnőttek diskurzusaiból szedett szófordulatot. És már ez is jó húsz évvel az átadás előtt történt.

A már meglévő villamosvonalak közül többet is feleslegesnek ítéltek az alatta futó metróvonalak miatt, illetve itt is inkább az autóknak szánták a helyet, így szűnt meg a kettes metró átadása után a Rákóczi úti villamos, a hármas metróvonal elkészültekor pedig a Bajcsy-Zsilinszky és a Váci úti. A négyes metró tervezésekor is megszüntetésre ítélték a Kiskörúton futó villamosvonalakat, azonban mire tényleg elkészült a metró, ezt a tervet a szemlélet változásával elvetették, a villamosok megmaradtak, sőt jelenleg is tervben van több vonal visszaállítása.

A városokat végül tényleg eluralta az autós szemlélet, bár a fentiekből messze nem valósult meg minden elem, sőt, az évtizedek alatt felgyülemlett nagy terveknek csak kezdetei és kisebb darabjai épültek be a városba, de jelenleg Budapest nagyobb része így is az autózáshoz igazodik, akárcsak sok más európai, és pláne amerikai város (ez utóbbiról nagyon tanulságos a cars.destroyed.our.cities nevű Instagram-oldal). A vágyott modernségből szmogos dugók lettek, hiszen bizonyos számú autónál több egyszerűen nem fér el egy egyébként nem autópályának tervezett városban, mostanra azonban a legtöbben létszükségletnek, alapvető emberi jognak érezzük, kikérjük magunknak, ha olyan változtatások történnek, amelyek ezt egy kicsit megnyirbálják, gyalogos- és esetleg biciklisbarátabbá téve a várost.

A mostani nagy tervek viszont sokkal inkább arra mutatnak, hogy a negyven-ötven évvel ezelőtti irányok tarthatatlanok, ismét a vasúti, tömegközlekedési fejlesztések kerültek előtérbe. A jelenlegi Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia például az elővárosokból ingázókat szeretné az autózás helyett a tömegközlekedés felé terelni új csomópontok és átszállási pontok építésével, új megállók rendszerbe kapcsolásával (például a káposztásmegyeri lakótelep vagy a dél-budai egyetemi központok). A déli körvasút fejlesztése a másik kiemelt beruházási terv, az elmúlt száz év egyik legnagyobbja, ezzel a Népliget és Kelenföld között lenne a város körül egy olyan vasúti körgyűrű, amely sok, eddig hiányzó pontot bekapcsolna a rendszerbe.

2019-ben bejelentették a Nyugati felüljáró elbontását, hasonlóan ahhoz, ahogy a Ferenciek teréről is lebontották a többszintes csomópontot, és sok egyéb fejlesztés mellett alagutat terveznek a Déli és a Nyugati közé. A városfejlesztési tervek jelenlegi trendje teljesen megfordult, sok más európai városhoz hasonlóan zöldebb, gyalogosabb, jobban koncentrál a tömegközlekedésre, a vasúti átszállási lehetőségekre.

Meglepő volt egyben látni ezeket a terveket és trendeket az elmúlt évszázadból - mindig van egy nagy stratégia, amelynek mentén átszabnák az egész várost, aztán közbejön egy háború, egy rendszerváltás, egy válság, látjuk az itt-ott megvalósult darabokat, aztán belakjuk és használni kezdjük úgy, ahogy tudjuk. Persze mindig lehetne jobb, de azért vagyunk, akik így szeretjük: mindig olyannak, amilyen éppen.

A "Meg nem épült Budapest" kiállítás a Közlekedési Múzeum időszakos tárlata volt.

Koncepció: Vitézy Dávid, Zsuppán András

Kurátor: Zsuppán András

Tervezés: Paradigma Ariadné