Mit csinál az autókkal a mesterséges intelligencia? Kérdezzük meg!

2023.02.09. 14:11

A ChatGPT az OpenAI mesterséges intelligencia alapú nyelvi programja, amiben az a truváj, hogy egészen emberszerű beszélgetéseket lehet vele lefolytatni, és most már akár magyar nyelven is működik. Nem csak egyszerű kérdezz-felelekre alkalmas, hanem simán meg lehet kérni például arra, hogy meséljen a kvantum térelméletről gyerekeknek, írjon egyetemi szintű tudományos esszét vagy találja meg a hibát egy kódolásban. Mind megtörtént. Én arról érdeklődtem, hogyan hasznosíthatjuk a mesterséges intelligencia technológiájának elterjedését az autózásban, a közlekedésben.

Először is, mennyire érdemes komolyan venni ezt a ChatGPT-t, és az adott válaszait?

Fenntartásokkal kell kezelni mindent, amit összeszed, hiszen ez egy kísérleti fázisban lévő kommunikációs felület, ami elsősorban arra jó, hogy élményt nyújtson. Szombaton például még jól elröhögtem azon, hogy Ady “Héja-nász az avaron” versét úgy értelmezte, “Héjanász” egy férfi, akinek lezuhant a repülője. De zseniális verset tudtam vele íratni a manuális és az automata váltó használatának különbségéről (ilyen trükköt csak angolul tud), erre jó. Arra viszont, hogy forrásokat ellenőrizzen, döntéseket hozzon vagy állást foglaljon, értelemszerűen nem.

Az alábbi beszélgetést tehát puszta érdekességként érdemes olvasni. Nem egy szuperintelligens sci-fi gépagy a világ minden ismeretéből desztillált válaszait olvashatjuk, hanem azt a tudást, amit tőlünk, az internet cikkeiből vagy a fórumaiból össze tud ollózni.

Az alábbi szöveget alaposan szerkeszteni is kellett, a ChatGPT ugyanis elég terjengős és önismétlő. Ráadásul a magyar nyelvvel is hadilábon áll, mert bár lehet vele anyanyelvünkön kommunikálni, a rendelkezésére álló készlet érezhetően hiányos.



A mesterséges intelligencia és az autózás kapcsolatáról szeretnék kérdezni. Van ennek valamilyen akadálya?

Nincs akadálya, hogy a mesterséges intelligencia és az autózás kapcsolatáról kérdezz. Ügyelj arra, hogy a kérdéseid pontosak legyenek. Készen állok a válaszolásra!

Hogyan befolyásolhatja az autózást a mesterséges intelligencia a közeli jövőben?

Az AI segítségével a járművek képesek lesznek a veszélyes helyzetek azonosítására és elkerülésére, valamint a balesetek megelőzésére. Az autók önállóan tudnak majd közlekedni, ami lehetővé teszi a személyek számára, hogy szabadidőt töltsenek el vagy dolgozzanak az utazás alatt. Képes lesz optimalizálni az útvonaltervezést, és az utasok személyes preferenciáit figyelembe véve növelni az utazási élményt. Például a megfelelő zene vagy hőmérséklet automatikus beállításával.

Hatékony, GPS alapú, valós idejű útvonaltervezés már most is létezik.

Az AI képes elemezni a valós idejű adatokat, és személyre szabott útvonalakat kínálni. Ezekre egy nem AI alapú szoftver is képes, de a mesterséges intelligencia ezt hatékonyabbá tudja tenni. Például a megtett útvonalak elemzésével és a valós idejű adatok azonnali használatával.

Ha a mesterséges intelligencia hozzáfér a rendszeres útvonalaimhoz, az veszélyforrást jelent, igaz? Például ha rögzíti, hogy hol szoktam készpénzt felvenni, onnan hova szokott vezetni az első utam, aggasztó, ha harmadik fél kezébe kerül.

Igen, a perszonalizált útvonaltervezés potenciális veszélyforrást jelenthet mivel a mesterséges intelligencia tárolhatja és elemezheti a felhasználók adatait, beleértve az útvonalterveket, az üzleti látogatásokat vagy a banki tevékenységeket. Ezért ezeknek az adatoknak a védelme kulcsfontosságú, hogy az ehhez kapcsolódó szolgáltatások sikeresek lehessenek. Az adatkezelő vállalatok felelősséggel tartoznak a begyűjtött adatok biztonságos tárolásáért és használatáért, beleértve ebbe a jogosulatlan hozzáféréstől való védelmet is.

És hogyan lesz jobb a közlekedés az AI segítségével?

Az AI segítségével a forgalmi adatok elemzésével a közlekedési rendszert optimalizálhatjuk, javítva a közlekedés fluiditását, csökkentve a dugók időtartamát és növelve a közlekedés hatékonyságát. Valamint fejleszthetjük a parkolási rendszereket, javítva a parkolási helyek megtalálásának hatékonyságát, csökkentve a parkolási időt és növelve a környezetbarát közlekedési lehetőségek számát. 

Tehát valószínű, hogy a jövőben rábízzuk a közlekedésünk megszervezését, komfortját és biztonságát a mesterséges intelligencia alapú szoftverekre. Mi lesz, ha mindez ellenünk fordul?

A mesterséges intelligencia egy inaktív eszköz, amely csak akkor tesz bármit, ha azt programozták neki. Az AI alapvetően a parancsokat követi, és nem tud szándékosan az emberek ellen fordulni. De számos biztonsági intézkedést beépítenek az AI rendszerekbe, hogy megakadályozzák a szándékosan káros viselkedést. Ennek ellenére, az AI rendszerek hibái és sérülékenységei kivédhetetlenek.

Már csak a repülő autók hiányoznak.

A repülő autók valószínűleg megjelennek a jövőben, a technológiai fejlődésnek és az igényeknek megfelelően.