2023.03.13. 06:05

Egy rakás jól képzett szakember hitelesnek tűnő döntést próbál hozni, figyelembe véve a fogyasztói igényeket, az ipari trendeket és a szakmai szempontokat. Majd miután ezzel rendre elbuknak, megpróbálnak vérfrissítést imitálni, de végül kijön egy olyan döntés, amire sokan csak értetlenül széttárják a kezüket, nem értve, hogy miért pont ez. Nem, ez nem az Év Autója-díj ünnepi ceremóniája, hanem az Oscar-díj átadó gála.

Érdekes játék került elő a szerkesztőségi közös chatben. Hozzuk össze az Oscart és az autókat. A feltételrendszer a következő volt: csak olyan autók jöhettek szóba, amik egyrészt szerepet kaptak egy adott filmben, tehát nem csak a háttérben húzódtak meg, hanem a történet szerves részét képezték. Másrészt pedig a film rendelkezzen valamilyen Oscar-díjjal.

1. 1989 – Miss Daisy sofőrje – Hudson Commodore

Az alapsztori szerint Miss Daisy, az idősödő tanárnő beletolat a szomszéd kertjébe. Az autó nem javítható, és a túlaggódó fia szerint már a biztosító társaságok sem igazán szeretnének szerződést kötni vele. Ezért felfogad mellé egy fekete sofőrt, akivel eleinte ellenségesen bánik, de aztán az egész egy szép történetté válik a barátságról és a méltóságteljes időskorról. Mivel a történet évtizedes távlatban játszódik, a filmben több autó is feltűnik. De a legnagyobb szerepet a baleset utáni első, egy bordó Hudson Commodore kapja.

A Hudson akkoriban két fő modellt kínált. A Hornet volt a hathengeres, kicsit olcsóbb, polgáribb modell, míg a 3. generációs Commodore - a történethez hitelesen illeszkedve - a luxusmodellt jelentette, soros nyolchengeressel az orrában.

2. 1968 – Bullitt (San Fransiscó-i zsaru) – Ford Mustang GT Fastback

Bizony, a Bullitt Oscar-díjas film. Oké, nem “legjobb film” kategóriában, amire teljesen alkalmatlan egy egyébként hervasztóan fantáziaszegény zsarufilm, de a legjobb vágásért és legjobb hangért kapott Oscar is Oscar. Az autórajongóknak azt hiszem nem kell bemutatni, hogy miért is került fel a listára a film, amiben az a bizonyos üldözési jelenet tényleg látványos és élvezetes lett.

A film egyébként idén kap egy feldolgozást, és nagyon csalódottak leszünk, hogy ha legalább gesztus értékkel nem lesz benne egy 6,4 literes Mustang 1968-ból. Még zöldnek sem kell lennie, csak legyen.

3. 1972 – A Keresztapa – Cadillac LaSalle

Oké, ez most tök csalás, csak kikönyökölt a nettó patriotizmus. A filmben egy 1932-es Cadillac LaSalle 345-B is felbukkan, ami a történet szerint Sonny Corleone tulajdona. Bár ikonikus szerepet végül nem kapott, nekünk mégis fontos a jármű, hiszen tudtunkkal az a mai napig Magyarországon van. Korábban a keszthelyi Caddilac Múzeumban volt kiállítva, de azt két éve bezárták, a gyűjteményt pedig egyben eladták. Ha információink helytállóak, akkor hamarosan Budapesten is megnézhetjük Sonny Caddilac-jét.

De utat az igazságnak! Ha már Sonny Corleone, és a Keresztapa, akkor nem a LaSalle-nak kellett volna bekerülnie a listába, hanem annak az 1941-es Lincoln Continental Coupénak, amiben kitömték ólommal a lépre csalt idősebbik fiút.

4. 2019 – Volt egyszer egy... Hollywood – Cadillac DeVille 

Egy kicsit modernebb vizekre evezve: Tarantino Oscar-díjas meséjéhez rengeteg autót használtak, ami megadta a hangulatot a hatvanas évek végi sztármilliőhöz. Csak viszonyításképpen: 2000 autóval szolgálták ki a rendező igényeit, miközben más esetekben ez a szám mindössze néhány száz szokott lenni. A legnagyobb szerepet egy 66-os Cadillac Coupe DeVille kapta.

Pedig Tarantino nem a krémszínű kétajtóst szánta a film fő autójának, hanem egy nyitott tetős, ‘59-es Caddilacet álmodott a szerepe szerint kifakulóban lévő színész, Rick Dalton, és barátja, Cliff Booth alá.

De a hatvanas években nemhogy a filmszínészek, de még az átlagnál kicsivel jobban élők is 2-3 évente cserélték újabb modellre az autóikat, szóval nem lenne hiteles egy tízéves használt Caddy. Tarantino választása így egy régi ismerősre esett, arra a 66-os DeVille-re, amit az 1992-es Kutyaszorítóban című filmjében a Mr. Blonde-ot alakító Michael Madsen vezetett, majd végül a valóságban meg is vásárolt, és a mai napig meg is tarott.

5. 2021 – Vezess helyettem – Saab 900 

Ryusuke Hamaguchi Vezess helyettem (Drive My Car) a legjobb nemzetközi film díját hozta el a 2022-es Oscar-gálán. A film főszereplője Kafuku Yusuke, egy japán rendező, aki évek alatt sem tudta feldolgozni felesége elvesztését.

Egy fesztivál szervezőitől azonban kap egy visszahúzódó női sofőrt, akivel sok időt töltenek az autóban, ami mindkettőjüknek segít feldolgozni az őket ért traumákat.

Az autó egy meggypiros 1987-es, háromajtós Saab 900 Turbo, ami sokatmondóan nagyszerű választás. A kilencszázast a korabeli 3-as BMW-k, a 240-es Volvók és a W123-as Mercedesek a szokásosnál talán kevésbé megszokott alternatívájának tekinthetjük, ami egy kreatív, de jómódú színész-rendezőhöz pont illik.