A Hummereket gyártó cég is gyárthatja a Humvee utódot

2023.03.23. 06:08

Ahogy azt  korábban megírtuk , hosszú vajúdás után az amerikai Védelmi Minisztérium az Oshkosh Joint Light Tactical Vehiclet (JLTV-t) választotta a Humvee utódjának. Az új könnyű taktikai terepjáróból és a hozzá való utánfutóból összesen 73 000 darabot tervez beszerezni az Egyesült Államok hadserege. Első körben, az idei év végéig, 23 000 darab JLTV-t és utánfutót kell legyártania az Oshkosh Defensenek, amelyből már majdnem 20 ezer került az amerikai hadsereg csapataihoz.

 Az újabb megrendelést 2018-ig kellett volna megtennie a védelmi minisztériumnak, azonban egy kissé megcsúsztak az újabb pályázat kiírásával, amit csak tavalyi év végén írtak ki. Ennek az újabb beszerzésnek lett most igen érdekes végeredménye. Ezt a tendert ugyanis nem az Oshkosh nyerte meg, hanem a korábban Humveekat gyártó AM General, amely cég egyébként alulmaradt a saját JLTV-jével az első tenderen.

Hogyan lehetséges az, hogy nem az a cég gyárthatja az új megrendelésből származó 30 000 JLTV-t és a hozzájuk tartozó utánfutót? Erre az az egyszerű magyarázat, hogy az amerikai védelmi hivatal úgy írta ki az eredeti tendert, hogy a teljes tervezési, műszaki és gyártási dokumentáció az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának a tulajdonát képezi. Így a legolcsóbb ajánlat győzött az újabb tenderen. Persze az Oshkosh csalódott a végeredmény miatt, azonban az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a cég nem tudta volna a következő két évben megvalósítani az újabb adag JLTV-k legyártását. Az Oshkoshnak egyébként sincs szégyenkezni valója, ugyanis több mint harminc ország rendelt, több min 4000 darab JLTV-t, ami még négy évig leköti a cég gyártói kapacitásait.

A tervek szerint az amerikai hadsereg is rendel még néhány ezer könnyű taktikai terepjárót, az új tervek szerint összesen 70 ezer ilyen járművet állít hadrendbe az Egyesült Államok, ezzel is erősítve az Európában állomásozó katonai erejüket. Az AM Generalnak egyébként 17 hónapja van arra, hogy felkészüljön a sorozatgyártásra, az első JLTV-k a jövő év második felében gördülhetnek ki a 96 hektáros Indiana állambeli Mishawaka Manufacturing gyárkapuján.