Mit mond a GPT? Az európai autógyártók jövőjéről kérdeztük

2023.04.06. 06:03

Milyen idő lesz holnap? - kérdeztem bambán az első nap még mit sem sejtve, de a bot udvariasan válaszolt, anélkül, hogy kinevetett volna. Aztán jött az árversenyképesség, a kapcsolt járművek, munkaerő átalakulás és mobilitási platformok - hogy mi van?

Karottával néhány hete teljesen rákattantunk a mesterséges intelligenciára, és annak szinte minden jelenleg elérhető formáját teszteltük vagy teszteljük épp. Na jó, valójában ő már hetek óta fejtegeti a rendszert, én pedig csak néhány napja írom az újabbnál újabb Midjourney promptokat, és teszem fel az általam bonyolultnak vélt, valójában a Generative Pre-trained Transformer (GPT) tudásához mérten nevetséges kérdéseimet. Áldozatom tehát nem más, mint a közelmúltban berobbant Chat GPT, annak is a fizetős, az ingyenesnél sokkal fejlettebb négyes modell variánsa.

Milyen idő lesz holnap? - kérdeztem bambán az első nap még mit sem sejtve, és a bot udvariasan válaszolt anélkül, hogy kinevetett volna.

Ma már persze tudom, hogy azon sem lett volna szabad meglepődnöm, ha egyszerűen csak fogja magát, kilép és bezárja az ablakot, gondolván: na pasztmek, egy újabb hülye humán!

Ugyanis az AI messze túlszárnyalta minden képzeletünket, és hibái ellenére is olyan elképesztő tudást birtokol, ami záros határidőn belül megváltoztatja az  életünket, csak az a kérdés, hogy kinek milyen irányba.

Önálló véleménye nincs - egyelőre -, válaszait a vele megetetett tudás szerint generálja, de mondandója szerkezetileg és nyelvtanilag is szinte hibátlan - igen, magyarul is - , sőt érti, ha visszakérdezel, és elnézést kér, ha lecseszed, mert úgy véled, hogy tévedett. És téved, sokszor és komolyan, ám ennél is rosszabb, hogy a hibás információkat olyan magabiztossággal közli, majd támasztja alá, hogy néha a legabszurdabb válaszok láttán is komolyan elbizonytalanodunk. 

Az AI, vagyis a mesterséges intelligencia részben a mi reakcióink alapján is fejlődik, vagyis ha téved, és ezt többen is jelezzük neki, azt megjegyzi, és a következő alkalommal már a helyes megoldást dobja. Jelen tudása 2021 szeptemberéig terjed, vagyis az ezt követő világról csak ímmel-ámmal vannak információi - ha megkérdezzük ezt amúgy is letagadja - , de ez bizonyára nem lesz mindig így.

Na, de most feltettünk neki egy kérdést, válaszát pedig alább olvashatjátok változtatás nélkül, a cikk végén pedig szavazzatok, hogy hülyeséget írt-e, vagy megadjuk neki a pontot! Ja, és a képeket is ő kreálta. 

Kérdés: Mi az európai autógyártók jövője?


ChatGPT: Az európai autógyártók jövője számos tényezőtől függ, amelyek befolyásolhatják az iparág növekedését és sikerét. Néhány fontos trend és kihívás, amelyekkel az európai autógyártóknak szembe kell nézniük:

- Elektromos járművek (EV): Az európai autógyártók jelentős erőforrásokat fektetnek be az elektromos járművek fejlesztésébe és gyártásába. Az EV-piac növekedésének fokozása érdekében az EU szigorúbb környezetvédelmi előírásokat és támogatásokat vezet be. A jövőben az európai autógyártók versenyképessége nagyban függ majd az elektromos járművek technológiai fejlődésétől és árversenyképességétől.

- Önvezető technológia: Az önvezető technológia fejlődése szintén jelentős hatással lehet az európai autógyártókra. Az iparág azon képessége, hogy integrálja ezt a technológiát a jövő járműveibe, és biztonságos, hatékony megoldásokat kínáljon, kulcsfontosságú lesz a versenyben.

- Környezetvédelmi szabályozások: Az európai autógyártókra nehezedő környezetvédelmi előírások és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátású járművek iránti igény várhatóan tovább erősödik. Emiatt a gyártóknak folyamatosan fejleszteniük kell kell, hogy megfeleljenek a szigorodó előírásoknak és a fogyasztói igényeknek.

- Globalizáció és verseny: Az európai autógyártóknak szembe kell nézniük a globális versennyel, különösen az ázsiai és amerikai gyártóktól. A hatékony termelés, a költségcsökkentés és az új piacokra való terjeszkedés kulcsfontosságú lesz a versenyben való helytálláshoz.

- Digitalizáció és kapcsolt járművek: Az autóipar egyre inkább a digitalizációra és a járművek internetre csatlakoztatására összpontosít. Az európai gyártóknak fejleszteniük kell a kapcsolt járművek technológiáit, hogy biztosítsák a fogyasztók elvárásainak való megfelelést és versenyképesek maradjanak a globális piacon.

- Mobilitási szolgáltatások: Az autóipar egyre inkább a mobilitási szolgáltatásokra összpontosít, mint például a közös használatú autózás (car-sharing) és a mobilitási platformok. Az európai autógyártóknak alkalmazkodniuk kell ehhez a változáshoz, és új üzleti modelleket kell kialakítaniuk a jövőbeni piaci lehetőségek kiaknázása érdekében.

- Környezetbarát anyagok és fenntartható gyártás: Az autógyártóknak egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a környezetbarát anyagok használatára és a fenntartható gyártási folyamatokra. Ez magában foglalja az újrahasznosított anyagok felhasználását, az energiahatékonyságot és a környezetre kevésbé káros gyártási technológiák alkalmazását.

- Munkaerő és képzés: Az európai autógyártók munkaerejének átalakulása a technológiai fejlődéssel párhuzamosan szükségessé teszi a dolgozók képzését és átképzését. A vállalatoknak befektetniük kell munkavállalóik képzésébe és fejlesztésébe, hogy versenyképesek maradhassanak a folyamatosan változó iparágban.

Összességében az európai autógyártók jövője változatos kihívásokkal és lehetőségekkel teli. A siker elérése érdekében a gyártóknak képesnek kell lenniük a változó piaci környezethez való gyors alkalmazkodásra, a fenntartható és innovatív technológiák bevezetésére, valamint a versenyképes és vonzó termékek és szolgáltatások kínálatára.

Hogyan értékeled a robot válaszát?