Tudj meg mindent az elektromos közlekedésről az eMobility Show-n!

2023.05.04. 11:40

Megkérdeztük az eMobility kiállítóit, mivel várják az érdeklődőket a május 5-én, 6-án és 7-én mindenki előtt nyitva álló BOK csarnokban.

Kálmán Balázs - Das WeltAuto márka koordinátor

Mivel készül a Das Weltauto az eMobility-re?

A Volkswagen csoport aktuális, teljesen elektromos meghajtású modelljeivel. Ezek – a legfrissebb modellel kezdve – az Audi Q4 e-tron, a Volkswagen ID. Buzz, a Volkswagen ID. 4, a Skoda Enyaq és a Cupra Born. A felsoroltakból bemutatóautók esetenként már a Das WeltAuto kínálatában is elérhetők.

Mi a jelenlegi trend, milyen irányba tart az iparág?

Azt tapasztaljuk, hogy egyre több vásárló keresi az elektromos meghajtású és plug-in hibrid modelleket. A Das WeltAuto hálózat már eddig is több száz darab ilyen autót értékesített, és azt mondhatjuk, hogy ezek a modellek adják a teljes forgalmunk egyre növekvő hányadát.

Mi a közeljövő legnagyobb megoldandó feladata?

A márkakereskedések értékesítőinek edukálása, hogy a különböző hajtásláncú autókról megbízható és pontos információkat adhassanak az ügyfeleknek. Ennek érdekében, mivel a Das WeltAuto hálózat jellemzően fiatal használtautókat értékesít, folyamatos képzéseket tartunk az értékesítőinkek az egyes modellekről, illetve a megjelenő új technológiákról. A következő néhány évben jelentős változásokra számítunk a különböző hajtásláncok arányában. A gyári fejlesztéseknek és modellstratégiáknak köszönhetően az elektromos/hibrid autók száma rövid- és középtávon mindenképpen nőni fog, míg a belsőégésű motorokkal felszerelt modellek aránya csökken. Rövidesen eldől majd az is, hogy hosszabb távon milyen irányban haladnak tovább a fejlesztések.

Dr. Csonka Bálint - Tudományos munkatárs

Kiállítóként mivel készül a BME az eMobility-re?

A BME Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszékén működő Elektromobilitás kutatócsoport ingyenes szakmai tanácsadással várja azokat, akik autóvásárlást terveznek a közeljövőben. A csoport által fejlesztett Zöldkerék költség- és károsanyag-kibocsátást számító kalkulátorral segítünk összehasonlítani és kiválasztani az érdeklődő számára leginkább megfelelő autót, figyelembe véve a piacon elérhető hagyományos, hibrid és tisztán elektromos típusokat is. A rendezvény után a kalkulátor a www.zoldkerek.bme.hu honlapon lesz elérhető.

Mi a jelenlegi trend ezen a területen?

Egyre több, részben vagy teljesen elektromos autótípus érhető el a piacon, amelyek jellemzői között jelentős különbségek vannak. Minél nagyobb akkumulátor-kapacitása van egy autónak, annál nagyobb szabadságot ad a vezetőjének, azonban ezek a típusok sokkal drágábbak is, és nem biztos, hogy mindenki számára a tisztán elektromos meghajtás a kedvező választás. Ha vásárlás előtt alaposan átgondoljuk, hogy mire szeretnénk használni az autót, és hogy milyen töltési lehetőségeink vannak, akkor a szokásainknak leginkább megfelelő meghajtású és árú járművet tudjuk kiválasztani.

Mi a közeljövő legnagyobb kihívása?

Az elektromos autókkal párhuzamosan egyre nagyobb számban jelennek meg az önjáró trolibuszok és az akkumulátoros elektromos autóbuszok is, amelyek üzemeltetéséhez drága töltőinfrastruktúra kiépítése és újszerű menetrendtervezési eljárások szükségesek. A közlekedéstervezők számára jelentős kihívás a városi autóbuszos közlekedés elektrifikációja, amihez tervezési támogatást nyújt a kutatócsoportunk által kidolgozott troli és elektromos autóbusz szolgáltatást optimalizáló eljárás, a Bolley. A módszerünkkel a közlekedési hálózat, a töltési és az utaskapacitás igények alapján meghatározható az optimális menetrend és a töltésütemezés.

Vihari Réka - EVsOLUTION ügyvezető

Mivel készül az EVsOLUTION az eMobility-re?

Elektromos autó okos töltési megoldásokkal készülünk a kiállításra. Mobilalkalmazással vezérelhető fali töltőkkel, töltők napelemes összeköttetésével és terhelésmenedzsmenttel, melyről az alábbi cikkben írtam részletesen.

Mi a jelenlegi trend, milyen irányba tart az iparág?

Az iparág dinamikusan fejlődik, mely abból is látszik, hogy eddig pályázatok voltak szükségesek az elektromos autók terjedéséhez, viszont mostanra már azok sem kellenek ahhoz, hogy az emberek elektromos autóra váltsanak.

Mi a közeljövő legnagyobb megoldandó feladata?

Napelemek által termelt energia maximális kihasználása, melyre egy megfelelő megoldás a cikkben leírt használata a napelemes összeköttetésnek, amivel beállíthatjuk, hogy csak akkor töltsük az elektromos autónkat, amikor túltermelés van a napelemtől. Ezáltal teljesen zöld energiával tölthetjük autónkat. Ezen felül az energia tárolása, melyre megoldás lehet a bidirectional töltés, melyről szintén írok a cikkben.

Holládi Ádám - EV Electric Motors Hungary Kft. értékesítési vezető

Mivel készül az EV Electric Motors Hungary Kft. az eMobility-re?

Mindenképp egy jelentős mérföldkő a Super SOCO márka életében, hogy kiállítóként részt vehetünk egy olyan kaliberű, kimondottan az elektromobilitást fókuszba helyező kiállításon, mint az eMobility Show. Kiemelkedő lehetőséget biztosít számunkra a 125 négyzetméteres stand, ahol a teljes modellválasztékot megtekinthetik a látogatók, és információt gyűjthetnek a fenntartható és környezetbarát alternatívákról a csapatunktól. Emellett lehetőséget biztosítunk az érdeklődők számára, hogy a helyszínen időpontot foglalhassanak tesztvezetésre, amit a kiállítás megrendezését követően bonyolítunk le az értékesítési pontokon.

Mi a jelenlegi trend, milyen irányba tart az iparág?

Úgy gondolom, szerencsésnek tudhatjuk magunkat abból a szempontból, hogy a csapatunk 2019 márciusa óta foglalkozik kizárólagos magyarországi importőrként Super SOCO termékek forgalmazásával, értékesítésével és szervizelésével, így az elmúlt években szerzett tapasztalatok alapján egy átfogó képet kaptunk az iparág fejlődéséről és a benne rejlő további lehetőségekről. Az elektromos motorkerékpárok és robogók elterjedése Magyarországon fokozódik, ahogyan a technológia, illetve a járműveket kínáló vállalatok és márkák egyre nagyobb ismertségre tesznek szert. Ezt természetesen megerősíti a már elérhető és új modellek fejlesztése, ami biztosítja a Super SOCO márka sikerét.

Mi a közeljövő legnagyobb megoldandó feladata?

Az elektromos járművekkel kapcsolatban a leghangsúlyosabb felhasználói elvárás általában a hatótáv növelése. A Super SOCO modelljeit a gyártó elsősorban városi és elővárosi használatra szánta és alkotta meg. Erre a felhasználási területre, a napi közlekedésre pedig a motorok jelenleg is megfelelő hatótávval rendelkeznek.

Találkozzunk az eMobility Show-n!