Út a reptérre: saját autóval? Mindenkiével? Busszal? Taxival?

2023.05.04. 09:43

A busz nyeri az árversenyt, de a többiek között már nem egyértelmű a kérdés.

Elutazunk pár napra külföldre, érdemes-e kimenni az autónkkal és a reptéri parkolóban hagyni vagy taxi a jobb? 

- kérdezte egy ismerős a napokban. Ez és a közeledő nyaralási szezon is apropót ad ahhoz, hogy megnézzük, mivel, mennyiért lehet kijutni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Persze azt is, hogy mennyi a visszaút. A versenyzők a következők: a BKK reptéri járata, a saját autó reptéri parkolással, a közösségi autók, valamint a taxi. A kalkulációban 25 kilométeres távolsággal számoltunk, ez Budapest számos részéből reális távolság. (Előfordulhat, hogy mondjuk Óbudáról csúcsforgalomban az M0-son rövidebb idő alatt lehet kijutni, de ez kilométerben jóval hosszabb, ami a közautóknál és a taxinál megdobja a végső számlát. 

Reptéri busz

A legolcsóbb megoldás a reptéri 100E néven futó BKK-járat (teljes nevén 100E Repülőtéri Expressz). A jegy ára idén áprilistól emelkedett a korábbi 1500 forintról 2200 forintra. Ha valaki mobiljegyként veszi meg, akkor két évig tudja felhasználni.

B RKL20211101038

A busz a Deák Ferenc térről indul, és érinti többek között a Kálvin teret, tehát ide még el kell jutnia az utasoknak, amihez még kellhetnek más vonaljegyek. Továbbá alkalmazkodni kell a menetrendhez, a 100E a nonstop közlekedik. Hétfőn, pénteken és vasárnap napközben 7-9 percenként; kedden, szerdán és csütörtökön napközben 10 percenként; szombaton napközben 8-10 percenként; éjjel, éjfél és körülbelül 3:30 között 30-40 percenként. Egy reptéri oda-vissza pedig 4400 forint. 

Autóval, de melyikkel? 

A legkényelmesebb a saját autó, de ebben az esetben egyrészt a fogyasztástól függ a végösszeg, valamint attól, hogy mennyi időre marad a reptéri parkolóban az autó. 580 forintos üzemanyagárral és 8 literes fogyasztással 2320 forintra jön ki a ki- és bejutás, kisebb fogyasztás mellett ez az összeg nyilván kevesebb. A parkolásért egy napra 7 ezer forintot kell fizetni, két nap 9700 forintba kerül, három nap pedig 11 600 forintba. Utána naponta 1500-1900 forinttal emelkedik a tarifa. Egy hétnapos etap 19 200 forintos, tizennégy nap pedig már 30 400 forintos kiadást jelent. 

A közösségi autóknál az autó típusa, az utazás ideje, valamint az előfizetési csomag is befolyásolja a költségeket. A legolcsóbb autókkal az oda-vissza útra minimum nagyjából 8-12 ezer forintos összeggel érdemes számolni. A közautóknál viszont figyelni kell arra, hogy az indulásnál nem biztos, hogy az indulás közelében lesz autó, hanem egy kicsit gyalogolni kell az elérhető autóig. Az is kérdés, hogy az érkezés után biztosan van-e autó a reptéren. 

A taxi kényelmesebb lehet, de drágább is. Forgalomtól függően jellemzően 35-45 perc alatt elérhető a reptér, a tarfia pedig 12-14 ezer forint lehet. Így a retúrmegoldás 24-28 ezer forintos tétel. 

Összességében akinek nincs gondja a buszozással például a csomagok miatt, annak a BKK-járat a legolcsóbb verzió. A saját autós megoldás leginkább akkor jó, ha rövid időre - pár napra -  marad a reptéri parkolóba  a kocsi. Hosszabb távollétnél a többi alternatíva lehet opció.