III. Károly ezzel a két hintóval fog jönni-menni koronázásakor

2023.05.06. 10:48

A szombati nap közéleti hírek szempontjából semmi másról nem fog szólni, mint III. Károly koronázásáról. A rituálét hatalmas figyelem követi majd, ahogy III. Károly hercegből III. Károly király lesz. A királysághoz vezető úthoz III. Károlynak és feleségének két hintóban kell utazni, méghozzá nem is akármilyenekben.

Gyémántjubileumi állami hintó

A királyi pár a Buckingham-palotából a Westminster-apátságba utazik a gyémántjubileumi állami hintón, amely a legújabb hintó mind közül.

Az Ausztráliában épített és először 2014-ben használt, csaknem 5.5 méter hosszú és három tonna nehéz hintó tele van rengeteg modern újítással: hidraulikus felfüggesztéssel a kényelmes utazásért, fűthető és hűthető a kabin, van belső világítása és elektromos ablakai. 

A hintó kapaszkodói a brit király monarchia egykori jachtjából készültek, míg a tetődísz központi elemét képező, aranylevélell borított fakorona pedig a a HMS Victory-ról származó tölgyfából faragták. 

A hintóban emellett több brit történelmi helyszínnek és tárgynak a darabjai is megtalálhatóak:

  • A Downing Street 10. szám alatti épület egy darabja, ami a brit miniszterelnökök hivatalos szállása.
  • Az ascoti királyi páholynak darabkája,
  • Sir Ernest Shackleton antarktiszi bázisának darabjai,
  • a Hut Six darabjai,
  • Sir Edmund Hillary Everest-létrájának egyik darabja,
  • 30 palotából, kastélyból és katedrálisból származó fadarabok, amelyek nagy részét kis lakkozott négyzetekké formálták, és a belső falak és ajtópanelek díszítésére használták.
  • Florence Nightingale ruhájának egy darabja is megtalálható a hintóba.
  • A scone-i kő egy darabkája.

A hintót egyébként Primrose sárga selyemmel van kárpitozták. Sally Goodsir, a Királyi Gyűjtemény kurátora a hintóról úgy vélelkedett, mint a „brit- és a világtörténelem igazi mikrokozmosza”.

A koronázási ceremónia után a már III. Károly király és felesége visszafele vezető útja már közel sem lesz olyan kényelmes. A királyt ugyanis a hagyományoknak megfelelően az 1762-ben épített Golden State Coach-ba, vagyis az aranyhintóba ültetik.

Az aranyhintó

Mivel egy több mint 250 éves hintóról beszélünk, ezért kényelmi felszereltsége messze elmarad a Gyémántjubileumi állami hintójától.

Az aranyhintót még II. Erzsébet is úgy jellemezte, hogy egy szörnyű élmény volt benne utazni, ugyanis a hintó "felfüggesztése" bőrszíjakból áll, így a hintó kegyetlenül rázós utat biztosít. II. Erzsébet '53-as koronázásakor egy ötmérföldes utat tett meg a hintóban, ami nagyjából két órát vett igénybe.

A 8.8 méter hosszú, négy tonnás aranyhintót 1762-ben építették meg fából, és azóta többször restaurálták, aranyozták át. A hintó fa részeit vékony aranylemezréteg, belsejét pedig bársony és szatén borítja be. A kocsi restaurátora, az 57 éves Martin Oates lesz a fékező, aki ezt a szerepet az apjától vette át. Ő gondoskodik arról, hogy a kocsi ne guruljon sem előre, sem hátra. Oates elmondta, hogy a hintót igazából folyamatosan restaurálják, kisebb-nagyobb munkákkal, hogy az mindig jó állapotban legyen. A hintót összesen nyolc ló fogja húzni.

A kocsi tetején három kerub van (az ábrahámi vallások alapján mennyei lények), akik Angliát, Skóciát és Írországot jelképezik. A hintó oldalán festett panelek vannak, amik római isteneket és istennőket ábárzolnak. A hintó kerekein pedig egy-egy arany Tritón szobor található.

A két különböző kocsit azért választották, hogy különbséget tegyenek az apátságba tartó kisebb királyi menet és a visszafelé tartó, sokkal nagyobb koronázási menet között, amely elképesztőnek ígérkezik mind méretben, mind pompában.