Letartóztatásba helyezte a bíróság az Árpád hídi gázolót

2023.07.10. 13:45

A közvélemény elrettentő szankciókat követel a közúti tragédiák elkövetőivel szemben, az igazságszolgáltatás sokszor mégis szabadlábon hagyja az ámokfutókat. Most talán lesz változás ebben a kérdésben.

Az index.hu információi szerint a Fővárosi Főügyészség indítványára a Fővárosi Törvényszék vasárnap letartóztatásba helyezte az Árpád hídi halálos baleset okozóját. A legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelésére a bűnismétlés veszélye miatt volt szükség.

A letartóztatás tartalma alapesetben 30 nap, majd az illetékes bíró meghosszabbíthatja azt. Az első évben alkalmanként 3 hónapos, a második évben alkalmanként 2 hónapos időtartamra szólhat a hosszabbítás. A letartóztatás maximális tartama – ilyen, 5 évnyi szabadságvesztéssel büntethető cselekmény esetén – két évig terjedhet.

A bíróság intézkedése alapján az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 1 hónapig az elkövető biztosan a büntetés-végrehajtási intézet vendégszeretetét élvezi majd.

A bíróság a kényszerintézkedés elrendelése során értékelte az eset valamennyi körülményét.

Így azt is, hogy az elkövető a balesetet okozó gépjárművet versenyzésre használja, amelyet alátámaszt a jármű rendszáma és teljesítménynövelése mellett az a tény is, hogy az elkövető korábbi közlekedési szabályszegései jellemzően versenyhelyszíneken valósultak meg.

Figyelembe vette a bíróság azt a tényt is, hogy az autó menetstabilitási programját (ESP) a tragédia idején kiiktatta a jármű vezetője, amelyből a sofőr „kockázatot semmibe vevő, felelősséget nem ismerő hozzáállására lehet következtetni.” Ezt a következtetést erősíti az is, hogy a bűncselekmény elkövetésének oka szándékos szabályszegés, többszörös sebességtúllépés volt.

Emellett azt is mérlegelte a bíróság, hogy a gyanúsított részére – céges és magántulajdonban egyaránt – rendelkezésére állnak olyan további járművek, amelyek az elkövető ún. bűnügyi felügyelet alá helyezése esetén „megkönnyítenék a bűnismétlést.”

Magyarul: ha szabadlábon védekezhetne az elkövető, nem lenne kizárható egy újabb hasonló ámokfutás elkövetése.

Emiatt a bíróság – az elkövető büntetlen előéletének ellenére – indokoltnak és megalapozottnak látta a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését, mivel a gyanúsított közlekedési szabályokat semmibe vevő személyisége az enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását nem tette lehetővé.

A tragédia óta a közvélemény egyöntetűen szigorú és példaértékű büntetés kiszabását követeli az esettel összefüggésben. Az eset körülményei és az eljárás eddigi fejleményei arra engednek következtetni, hogy letöltendő szabadságvesztés kiszabására is mutatkozik reális esély az igazságszolgáltatás részéről.