Egyre nagyobb a cirkusz: fenyeget a Stellantis

2023.08.22. 16:23

Miközben az UAW szakszervezet tagjai a sztrájkot fontolgatják a nagy amerikai autógyártók észak-amerikai üzemeiben, a Stellantis állítólag egy elég kemény lépést fontolgat.

A Stellantis elviheti Mexikóba a Ram 1500 kisteherautó gyártását a Detroit külvárosában lévő üzeméből –állította a hétvégén Rich Boyer, a United Auto Workers (UAW) szakszervezet alelnöke a CNBC tudósítása szerint. Ő vezeti az érdekvédők Stellantisért felelős részlegét.

Kukában landolt az ajánlat

A lehetőség kiszivárogtatása nyilván az autógyártó egyik fegyvere a folyamatban lévő bértárgyalásokon. A három nagy amerikai autógyártó és az UAW négyéves kollektív szerződése szeptemberben jár le. Július óta folynak a tárgyalások a következő négy évre szóló megállapodásról, amelyen a szakszervezet nagy követelésekkel, és igen harciasan lép fel. A Stellantis első ajánlatát például Shawn Fain, az UAW elnöke egy videóüzenetben színpadiasan a szemétbe dobta.

Boyer tudomása szerint a Stellantis egy új, teljesen elektromos Ram kisteherautót akar gyártani a Sterling Heights Assembly Plant üzemben, ahol jelenleg a legtöbb Ram készül. Ezt vélhetően a helyi politikusok is szorgalmaznák. Ugyanakkor a villanyautók gyártása kevesebb munkaerőt igényel, ami elbocsátásokkal fenyeget. Különösen akkor, ha az új autó nem nyeri el a belső égésű motorokhoz ragaszkodó amerikaiautósok tetszését.

FP023 001RM(1)

A Stellantis sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt, hogy áttelepítenének gyártást Mexikóba, ahol egyébként készülnek Ram kisteherautók. Annyi derült ki a cég közleményéből, hogy a gyártással kapcsolatos döntések függenek az új kollektív szerződéstől, ami befolyásolja a bérköltségeket, illetve attól, hogy a detroiti üzem milyen technológiai feltételeknek képes megfelelni.  Boyer azt mondta a CNBC-nek, hogy a Stellantisszal folytatott tárgyalásaik lassúak és konfrontatívak. Fain szerint gondok lesznek, ha nem jön össze a megállapodás az új kollektív szerződésről  a munka ünnepének napjáig, ami az Egyesült Államokban idén szeptember 4-én lesz.