Eladta kereskedőnek, az továbbadta, majd megkotlott - ki a felelős?

2023.08.25. 06:03

Olvasónk a cége nevén lévő autóját eladta egy kereskedőnek, aki tovább értékesítette egy magánszemélynek. Az új tulajnál motorhiba jelentkezett, élne a szavatossági jogaival. Olvasónk attól tart, hogy neki kell majd helyt állnia a rejtett hibáért.

Olvasói levél

Kedves Totalcar!

Régóta olvasom a cikkeiket, melyet nagyon szeretek informatív jellege és kellemes stílusa miatt. Egy heves vita alakult ki a baráti körben az egyik cikk kapcsán, ebben kérem a segítségüket.

Egy céges autót adott el barátom egy autókereskedőnek (beszámították egy újba. Nem bizományi, hanem eladás).
A kereskedő két hónap múlva eladta a beszámított autót egy magánszemélynek, aki motorhiba miatt (rejtett hiba) szeretne élni a szavatossági jogával.

A baráti kör egyik fele szerint a kereskedő átvállalta a szavatossági terhet (az Ön cikkére hivatkozva), így a barátunknak nem kell, hogy rossz éjszakája legyen, a baráti kör másik fele szerint viszont a kereskedő tovább fogja perelni a kárt az eredeti kft tulajdonos felé. Kinek van igaza?:)

A cikk: Ezért adod el a kocsidat a kereskedőnek: mert félsz

Esetleg kitérnének arra is, hogy a kereskedőt is megilleti-e a szavatossági jog? Azaz ha ő szakértőkent vásárol autót, de még eladás előtt észreveszi a hibát, (azaz mielőtt még tovább értékesíti) akkor visszakérheti-e a pénzt? Megveszi a cégtől a kereskedő, eltelik 2 hónap es amikor jön az új vevő átnézik és akkor derül ki, hogy baj van.

Üdvözlettel: Ferenc

kereskedőtől vásárolt autó eladója lehet a kereskedés és a korábbi tulajdonos is.

A konkrét esetben nincs sem közvetett (bizomány) sem közvetlen (megbízás) képviselet a jogügyletben. A járművet a kereskedő megvásárolta az eladótól és a nevére is íratta. Majd ezt követően – már tulajdonosként – adta tovább a járművet az új vevőnek.

Így a korábbi tulajdonos
(magánszemély, cég) teljesen kikerült a képből, egyáltalán nem szerepelt a második jogügyletben. Emiatt sem szavatossággal, sem egyéb panasszal nem kereshető az új vevő részéről.

Az adásvételin mindig nézzétek meg, hogy pontosan ki az eladó!
Az adásvételin mindig nézzétek meg, hogy pontosan ki az eladó!

ILYEN ESETBEN KLASSZIKUS FOGYASZTÓI SZERZŐDÉS JÖN LÉTRE Az új VEVŐ ÉS A KERESKEDŐ KÖZÖTT, A KELLÉKSZAVATOSSÁGI IGÉNYEK KEZELÉSE TEHÁT A KERESKEDŐ KÖTELEZETTSÉGE LESZ.

A levél tartalma alapján tehát a kereskedő kellékszavatossága lesz a helyes megfejtés.

A KERESKEDŐ ÉS AZ ÚJ TULAJDONOS KÖZÖTTI JOGÜGYLETBEN A KORÁBBI TULAJDONOS SEMMILYEN MÓDON NEM SZEREPEL, JOGILAG NEM ÉRINTETT.

Amennyiben részletesebb betekintést szeretnétek a témába, tartsatok velem a következő héten is, amikor mélyebben belemártózunk a téma bugyraiba és megreszeljük kicsit a jogi fingkészletet. 

A másik kérdésre válaszolván:

A kereskedőként vásárolt használt autókra vonatkozó szavatosság kérdése világosan szabályozott. A cégként / egyéni vállalkozóként vásárló kereskedőt nem illetik meg a magánszemély vásárlóknak járó kellékszavatossági többletjogok, mivel a kereskedő nem fogyasztóként vásárolta az autót, hanem azért, hogy eladja. 

Ebben az esetben az eladó sem fogyasztói minőségben vett részt a jogügyletben, hiszen nem vásárolt, hanem eladott.

VAGYIS ILYENKOR NEM JÖN LÉTRE ÚN. FOGYASZTÓI SZERZŐDÉS

EZ AZONBAN NEM AZT JELENTI, HOGY A KERESKEDŐ VÁSÁRLÓT NE ILLETNÉK MEG AZ ALAPVETŐ KELLÉKSZAVATOSSÁGI JOGOK.

A Ptk. vonatkozó rendelkezése szerint ilyen esetben az alapszabályok alkalmazandóak. Vagyis a szavatosság tartama 1 év, tehát 12 hónapon belüli hiba esetén a kereskedő az eladónál jelentheti be a hibát és kezdeményezheti a törvény szerinti orvoslását (kijavítás, kicserélés, árleszállítás, kijavíttatás, elállás).

Ptk. - Kellékszavatosság

A törvény 6:159. § (1) bekezdése szerint olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik. A Ptk. 6:163. § (1) bekezdése alapján a jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el.

A kereskedőt is megilleti a kellékszavatosság
A kereskedőt is megilleti a kellékszavatosság

Fontos tudni, hogy ilyen esetben – mivel nem fogyasztói szerződésről van szó – 

A KERESKEDŐ (AZ ELADÓ KÖLTSÉGÉRE) SAJÁT MAGA IS KIJAVÍTHATJA VAGY KIJAVÍTTATHATJA A HIBÁT.

Logikus szabályozás ez, hiszen a kereskedőnek általában van saját műhelye vagy szerződött autójavító partnere ahol gyorsan, gazdaságosan és szakszerűen elvégezhető a javítás.

EZ AZ ALAPSZABÁLY 2022 ÓTA NEM VONATKOZIK AZOKRA A MAGÁNSZEMÉLY FOGYASZTÓKRA, AKIK KERESKEDŐTŐL VÁSÁROLNAK, DE HA KERESKEDŐ A VÁSÁRLÓ, AKKOR MINDEN TOVÁBBI NÉLKÜL alkalmazható.

A jogszabály-módosításoknak köszönhetően oda jutott a terület, hogy a kereskedő vevőnek megmaradtak ezek a "többletjogosítványai" (saját maga javíthatja vagy javíttathatja a hibát) a magánszemély vevőkhöz képest. Skandalum!

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Címlapkép: Getty Images Hungary