„Nyomjál neki egy lájkot, legközelebb is át fog engedni” – vitát szült a rendőrség tanácsa

2023.09.25. 13:12

A rendőrség még múlt héten tett közzé egy rövid videót, amiben három tanácsot adnak a zebrán átkelőknek. Viszont a harmadik tanács, pontosabban annak második része vitát szült a közösségi oldalon.

  1. Ha érkezik egy jármű, és el tudod olvasni a rendszámát, közel van
  2. Ha látod, hogy férfi vagy nő vezet, nagyon közel van
  3. Egész addig ne lépj le elé, amíg nem néztél bele a vezető szemébe, és ha átengedett, „nyomjál neki egy lájkot, legközelebb is át fog engedni”.

Ezen három tanácsot adta át videójában a rendőrség, amelyekből a harmadik pont második fele váltott ki felháborodást többekben, köztük Vitézy Dávidban, a volt közlekedési államtitkárban. Vitézy szerint ugyanis a rendőrség dolga a jogszabályok betartatása, és azokban nem szerepel olyan, hogy „a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne »lájkkal« köszönnie, hátha akkor az autós máskor is betartja a szabályokat.”

Véleményét azzal zárta, hogy ezzel a videóval a rendőrség inkább a szabálytalankodást tekinti alapnormának, és ahelyett, hogy erre nevelnék az embereket, inkább menjenek ki a zebrákhoz és tartassák be a KRESZ-t.

A rendőrség később azzal magyarázta a videót Vitézy kommentje alatt, hogy kollégáik dolgoznak a szabályok betartatásán, de ha ez a videó már egy életet is megment, akkor már megérte. 

A vita a KRESZ szempontjából is érdekes. Ugyanis a 21. § (6) bekezdése alapján „A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.” 

De a 21. § (7) bekezdése alapján „A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.”

Továbbá a 43. § (1) bekezdése is kimondja, hogy „Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik. Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.”

A rendőrség részéről a tanácsok olyan szinten jogosak, hogy azok a gyalogosok épségéért lettek felmondva, és tanácsolt a zebrán nem körültekintés nélkül áthaladni, főleg ha takarásból közelítjük meg a zebrát. Az pedig már illem kérdése, hogy köszönetet érdemel-e, hogy a sofőr betartja a KRESZ-t, de azt kijeletni, hogy azért köszönjünk meg valamit, hogy a jövőben is betartsa valaki a KRESZ-t már visszás. Ez pedig ilyen szinten már olyan örökös vitákra is visszavezethető, minthogy miért tapsolunk a pilótának, mert élve elvitt minket A-ból B-be, vagy a miért köszönjük meg a postásnak, hogy rendesen elvégzi feladatát.

Szerinted meg kell köszönnie a gyalogosnak, ha átengedik a zebrán?