Tizenéves magyar favoritok: mennyit esznek és mennyibe kerülnek?

2023.09.27. 16:11 Módosítva: 2023.09.27. 19:32

Golf, Passat, Focus, A4-es és Astra - ezek a modellek tizenéves átlagéletkorral viszik a prímet a használtautó-importban. Igen, de mennyit fogyasztanak?

Közel 71 ezer használt autót helyeztek forgalomban Magyarországon az év első nyolc hónapjában, ami bő 20 százalékos mínusz az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez jóval komolyabb visszaesés az új autóknál látható több mint 3 százalékos visszaesésnél. Utóbbinál azonban torzítja a képet, hogy számos új autót már tavaly megrendeltek, de az ellátási problémák miatt csak idén jutottak rendszámhoz. Mindenesetre az infláció, a negatív tartományban lévő reálbérek miatt az autóvásárlás sokaknál háttérbe szorult. Akik mégis vásárolnak, részben külföldről behozott autóba ülnek.Fotó: Andreas Rentz / Getty Images

Itt nyilván az egyik szempont az ár, de a mostani üzemanyaghelyzet miatt a fogyasztás sem mellékel. Ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy a legnépszerűbb importmodellek mennyit kérnek százon, ehhez pedig az adatokat gyűjtő német oldal, a Spritmonitor statisztikáit vettük alapul. A toplistát a Volkswagen Golfok vezetik, ezeknek az átlagéletkora 14 év. Utána jönnek a Ford Focusok, majd a Volkswagen Passatok, 13-13 évvel. A negyedik az Astra 14 éves átlaggal, az ötödik pedig a "15 éves" Audi A4-es. (Ezek persze átlagok, az egyszerűség kedvéért ezekkel az életkorokkal számoltunk.) 

5 litertől 9 literig

A listavezető Golf esetében a 13-14 éves korú benzineseknél 7,5 liter az átlagfogyasztás. A gázolajos társaiknál 5,6 liter ugyanez. Torzítja azért az adatokat, hogy pusztán az összes, több mint 1200 ilyen korú Golf fogyasztásán alapulnak az átlagok. Vannak olyan modellek, amelyek többet vagy kevesebbet kérnek.

Az ezüstérmes Ford Focusnál a dízelek pariban vannak a Golfokkal, ugyancsak 5,6 literes átlagot mond róluk a spritmonitoros statisztika. Ugyanakkor a benzinesek 8,3 literes átlaggal mennek, ami 9 százalékkal magasabb érték. 

A harmadik helyen álló Passatoknál kicsit módosul az összkép. A gázolajosoknak áltagban elég 6,3 liter százon. Ugyanakkor a benzineseknek ugyanehhez 8,4 liter kell. 

Az első három után jön a 14 éves Opel Astra. Itt a benzineseknél 7,6 liter, a dízeleknél csak 6 liter az átlag. Ötödik helyen vannak a Audi A4-esek, ezeknek az átlagéletkora 15 év. Utóbbiaknál benzinből 9,3 liter, gázolajból 7,2 liter az átlagfogyasztás. 

Darabszámok és milliós összegek

A hahu (hasznaltauto.hu) kínálatában a 14 év körüli Golfokból több mint 300 szerepel, az árak pedig 1 és 6 millió forint között szóródnak. A 13 éves  Focusokból bő 200 darabos a felhozatal, 700 ezertől indulnak az árak és 12 millió a plafon, ennyiért 2,5 literes motorral szerelt RS-eket adnak. A hasonló korú Passatból szűkebb a választék, kevesebb mint száz vár eladásra 1,15-5,3 milliós áron. 

A 14 éves Astrák piacán 269 autóból lehet választani, az árlista alja 440 ezer, a teteje pedig 3,2 millió forint. A 15 éves A4-esek kínálatában több mint száz autó szerepel, az árak 1,7 milliótól 4,3 millióig terjednek. (Valamennyi autónál a két végletet néztük, természetesen a különböző áron kínált autók között lehetnek a felszereltségbeli, teljesítménybeli különbségek mellett jelentős eltérések az állapotban is.)   

Megjegyzés: Az eredeti cikkben szereplő fotót és a címlapképet is cseréltük.