Ők "fizetik" az autók felét, mégis mintha elaludtak volna

2023.10.17. 06:13 Módosítva: 2023.10.17. 06:17

Ideje ellen ébresztőt fújni a franciaországi autólízingcégeknél, ugyanis hagyományos szerepükhöz képest komoly lemaradásban vannak a tisztán elektromos meghajtású autók vásárlásának finanszírozásában.

 A legnagyobb franciaországi lízingcégek, amelyek részben bankok, részben autógyártók kezében vannak, lemaradtak a tisztán elektromos (BEV) autók lízingelésében – derül ki a Transport & Environment környezetvédelmi szervezet összeállításábóltöltő

töltő
töltő

Miközben az új autók eladásában átlagosan 15 százalék az ilyen autók aránya, ezeknek a vállalatoknak a lízingelt autói között kisebb a villanyautók aránya. A Renault, a Stellantis, a Volkswagen, a BNP Paribas és a Société Générale lízingcégei kerültek a lemaradók listájára. A legjobban az Arval, a BNP Paribas lízingcége marad el az átlagtól, amelynél a lízingelt autókon belül csak 8,5 százalékék a tisztán elektromos meghajtású autók aránya.

A T&E adatai szerint a Hyundai Capital Finance és a BMW Financial Services mutat példát, amelyeknél 22, illetve 21 százalék ez az arány. A dolog szépséghibája, hogy ezek a vállalatok csak a lízingpiac 2,5 százalékát képviselik. Az adatok 2023 első öt hónapjára vonatkoznak. Ugyanakkor összhangban vannak a 2022-es számokkal.

A dolog jelentőségét mutatja, hogy Franciaországban az eladott új autók többségét – 2023-ban 52 százalékát – valamilyen lízingkonstrukciót igénybe véve vásárolják meg az autósok. Az idei 52 százalékból a tíz legnagyobb lízingcég 41 százalékot hozott, további 11 százalék jut a kisebb pénzügyi szolgáltatókra.

A nagy lízingcégek sajnálatos módon titkolóznak azzal kapcsolatban, hogy flottáikban hány elektromos autó van. Vannak közöttük olyanok, amelyek nyilvánosságra hoznak adatokat az elektromos autókról, de ebben benne vannak a konnektorból töltheti hibridek is. Egyik vállalat sem határozott meg célt arra vonatkozóan, mikorra akarja elérni, hogy az általa finanszírozott autók mindegyike villanyautó legyen.