Mennyiért vennének autót a fiatalok? – erre jutott a legújabb kutatás

2023.10.25. 05:56 Módosítva: 2023.10.25. 13:29

A saját autó vásárlásást tervező fiatalok többsége maximum 2 milliós összegben gondolkodik, ami a használtautó-kínálat alját jelenti.

A fiataloknak mindössze harmada szeretne mindenképpen autót vásárolni a következő 1-3 évben a Totalcar megbízásából készült Pulzus-kutatás szerint. Arra a kérdésre, hogy pontosan mennyit szánnának rá, arra a legfrissebb - szintén a Pulzus Kutatótól érkezett felmérés adott választ. 

A 18-29 évesek 24 százaléka 1 milliós, 33 százalékuk pedig 1-2 millió forintos összeget említett. Mindössze 7 százalékuk tud az 5 millió forint feletti kategóriába keresgélni. 

A férfiak és nők között nagyon jelentős eltérések láthatóak. Miközben a két legalacsonyabb ársávot - 0-1 millió és 1-2 millió - a férfiak 9, illetve százaléka jelölte meg, a nőknek a 36 és 37 százaléka. Így a férfiak a drágább autóknál kerülnek fölénybe. 

A végzettség szerinti eredményekből alapján látszik, hogy az alapfokú  iskolázottságúak és az érettségivel rendelkezők négyötöde - 78 és 86 százaléka maximum 3 millióig tud elmenni. A diplomásoknak a 62 százalékára igaz ez. Utóbbiak körében vannak a legtöbben, akiknél az 5 millió forint feletti autók is "játszanak". Igaz, közöttük vannak a legtöbben azok, akik nem tudják, mennyit költenének autóvásárlásra. 

Meglepően alakult a lakhely szerinti bontás. A budapestiek között nincs, aki a legmagasabb árkategóriát célozná meg. Olyan sincs a táborukban, aki nem tudta megmondani a keretöszeget. A fővárosi fiatalok közül a legtöbben 2-3 millió forinttal mennének ki az autópiacra. A vármegyeszékhelyen élőknek a 24-24 százaléka a két legalacsonyabb sávba tartozó autók közül választana, 23 százalékuk az 5 millió forint feletti kategóriát mondta. A kisebb városokban és a községekben élők legjelentősebb része - tízből négyen - 1-2 millió forintból vennének autót. 

A kutatást a Totalcar megbízásából a Pulzus Kutató készítette a 19-29 éves korosztályban 400 fő megkérdezésével 2023. október 2-9. között. A minta nem, lakóhely és végzettség alapján reprezentálja a korosztály összetételét.