Mobil a kézben: a végsőkig elment a magyar sofőr, hiába

2023.11.10. 07:17

Az Alkotmánybíróságig vitte az ügyét az egyik autós, akit kikapcsolt mobillal kaptak el. Nem járt sikerrel.

Évekig pereskedett egy sofőr, akit még 2019 januárjában azért bírságoltak meg a rendőrök, mert vezetés közben a kezében tartotta a telefonját. Két hónappal később a sofőr meghallgatást kért és meggyőzte a szabálysértési hatóságot, hogy a kérdéses időben kezében tartotta ugyan a telefont, de nem használta. Be sem volt kapcsolva a készülék. Végül a rendőrség a pénzbírságról szóló határozatát visszavonta és a csupán megrovásban részesítette a sofőrt - számolt be részletesen a különös esetről a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet szakportálja, a Közlekedésbiztonság. 

A megrovást sem fogadta el, majd újra bírósághoz, évekig pereskedett, elment az Alkotmánybíróságig, amelyhez alkotmányjogi panaszt nyújtott be, ám azt a testület elbírálásra alkalmatlannak minősítette. Az indoklás szerint az Alaptörvény egyes rendelkezéseinek felsorolása nem volt elég egy alkotmányossági eljárás lefolytatásához. Márpedig az alkotmányjogi panasz nem tartalmazott érveket, bizonyítékokat, amelyeket igazolhatták volna, hogy az eljárás során a telefonhasználaton ért sofőr alkotmányos jogai sérültek. 

A cikk szerint használni tilos vezetés közben a mobiltelefont a  gépjárművezetőknek. Hogy mire tilos használni? Lényegégben mindenre! Mert minden másnál nagyobb mértékben vonja el a figyelmet a vezetéstől. A Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet vizsgálatai szerint ugyanis a mobiltelefonálás nagyon elvonja a figyelmet a vezetéstől, ahogy ez az alábbi ábrán látszik. 

kti.png