A MÁV jövőre messzebb viszi egymástól a magyar városokat

2023.12.02. 14:36

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a világegyetem folyamatosan tágul, mint a MÁV új 2023/24-es menetrendje, amelyet december 10-től vezet be az állami vasúttársaság. Az új menetrendet átböngészve az szűrhetjük le, hogy a magyarországi városok távolabb kerültek egymástól, mint egy évvel korábban, ugyanis néhány vonalon alaposan megnövekedett a menetidő. Tehát az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a magyar vasút évről-évre egyre lassabb lesz. A kormányzati felhívással ellentétben nem előre, hanem hátra megy!

Lássuk, az új menetrend szerint, mely vonalakon számíthatnak az utasok nagy változásokkal, illetve a menetidő növekedésével. A legfontosabb hazai vasútvonal, az 1-es (Budapest-Győr-Hegyeshalom) egy szakaszát (Biatorbágy és Szárliget között) 32,5 milliárdból épp felújítják. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a menetrendi forgalom december 10-én elindulhat a vonalon. Azonban a sokmilliárdos felújítástól itt ne várjon senki menetidő csökkenést. Ha a jelenleg felújítás alatt álló 26,5 kilométeres szakasz elkészül, akkor pontosan annyi lesz az itt közlekedő vonatok menetideje, mint a mostani menetrendben, tehát az utasoknak sok bosszúságot okozó felújításra csak azért volt szükség, hogy a vonatok tartani tudják a menetrendet.

A legrosszabbul a keleti országrészben lakó utasok jártak, ugyanis a Nyugatiból Nyíregyházára közlekedő vonatok menetideje hat, az ellenirányban közlekedőké pedig öt perccel hosszabbodik meg. A Miskolcról Keletibe utazóknak hét perccel, a szintén Miskolcról Tornanádaska felé tartó utasoknak pedig 14 perccel kell többet tölteniük a vonatokon. Szegedről Budapestre négy, a Nyugatiból Szegedre pedig három perccel kell majd többet utaznunk. A Budapest Keleti-Gyöngyös/Eger (Mátra és Agria InterRégió) viszonylaton közlekedő vonatok három perccel lesznek lassabbak a korábbi menetrendhez képest. A Hatvan-Szolnok vonalon pedig hat perccel lesz hosszabb az utazás. A Hidasnémetiből Miskolcra érkező Intercityk útideje két perccel hosszabbodik meg.

A keleti határvidéken, Mátészalka térségében is jelentős változásokat léptett életbe a MÁV. Megszűnnek a Fehérgyarmat-Debrecen közvetlen vonatok, ezután külön Mátészalka-Debrecen és Vásárosnamény-Fehérgyarmat viszonylatú személyvonatok közlekednek. Ennek következtében 16 perccel csökken a Fehérgyarmat-Debrecen közti eljutási idő, ami annak köszönhető, hogy a vonat nem álldogál 20 percet Mátészalkán, hiszen ott lesz a végállomása. De egy reggeli Mátészalka-Debrecen és egy esti Mátészalka-Tiborszállás viszonylatú vonat megszűnik. De megszűnik a híres Hétmérföldes sebesvonat is, amely vasárnaponként közlekedett Zajtáról Budapest Nyugati pályaudvarra. Ez volt az egyetlen olyan vonat, amellyel az ország legkeletibb térségéből, átszállás nélkül lehetett a fővárosba jutni. De Fehérgyarmatra és Zajtára is kevesebb vonat közlekedik majd. Az új menetrendben teljesen megszűnnek a Mátészalka-Nagykároly kishatárforgalmi személyvonatok.

A menetidő növekedésre a MÁV meglepően őszinte választ adott a HVG kérdésére: „…az indulási és érkezési időket hozzáigazítja a vasúttársaság a meglévő sebességkorlátozások okozta többlet menetidőkhöz, ezáltal megbízhatóbbá válik a vonatközlekedés és kiszámíthatóbbak lesznek a csatlakozások” Tehát annyira rossz állapotban van a vasúti infrastruktúra, hogy a MÁV sok vonalon kénytelen volt meghosszabbítani a vonatok menetidejét.

Persze jó hírek is akadnak az új menetrendi struktúrában. A Zalaegerszeg-Rédics (23-as vonal) és Zalaegerszeg-Őrihodos (25-ös vonal) vonalakon a személyszállítás üzemeltetését átveszi a GySEV, de a pálya a MÁV kezelésében marad. Itt nagy valószínűség szerint minőségi kiszolgálást kapnak az utasok és az utasok száma is növekedni fog a jövőben. A budapesti elővárosi vasúti közlekedésben is lesznek változások: Dunaújvárosból két új zónázó vonat indul (4:32-kor és 7:32-kor) a Délibe és este 20:15-kor indul egy plusz vonat Dunaújvárosba. A Budapest-Cegléd-Szolnok és a Budapest-Lajosmizse vonalon a Nyugatiból három perccel korábban indulnak a vonatok, két esti Budapest-Monor személyvonatpárt hétvégéken is elindítanak (Nyugatiból 18:05 és 19:05-ös indulás, Monorról 19:06 és 20:06), és még egy esti Cívis InterRégiót is forgalomba állítanak, ami 19:25-kor indul a Nyugati pályaudvarról.

A Nagykátáról induló S60-as és a Szolnokról induló G60-as vonatok az eddigi 60 helyett hétvégén is 40 percenként követik egymást. További menetrendi változások: a jobb menetrendi csatlakozás miatt Vácról Aszódra 14 perccel korábban indulnak a vonatok. A Hatvan-Szolnok vasútvonalon Hatvanból hét, Szolnokról pedig tíz perccel korábban indulnak a vonatok a jobb csatlakozások érdekében. A Püspökladány-Biharkeresztes (101-es) vonalon ütemes menetrendet vezetnek be, napközben hatvan, este és hétvégén 120 percenként követik egymást a vonatok.

A nemzetközi vonalakon is van változás, azon kívül, hogy hamarosan megindulhat a forgalom az 1-es vonalon. Romániában elkezdődik a Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonal teljes felújítása, így Kolozsvár és Székelyföld 2026 végéig csak kerülő útvonalon lesz elérhető. Az Észak-Erdélybe közlekedő vonatok Biharkeresztes helyett Nyírábrány felől hagyják el Magyarországot. Egy új Eurocity is indul Bécsből a magyar-ukrán határ ukrán oldalához, amelyhez az Ukrán Vasúttársaság (UZ) közvetlen csatlakozást biztosít Kijevig. Pozsonyba pedig az eddiginél több légkondis és alacsonypadlós vonatot küld a MÁV. Berlin felé a Metropol Euronight pedig a cseh vasúti felújítás befejezésével újra Prágán át közlekedik, átszállás nélkül, új cseh éjszakai vagonokkal.

Az új menetrend alapján úgy tűnik, hogy a tíz bezárt vasúti mellékvonalra, jó ideig nem térhetnek vissza a vonatok. Bár a vasúti menetrendben szerepelnek e vonalak, de az oldalak tetején pirossal kiemelik, hogy: Közlekedésimód-váltás miatt autóbusszal kiszolgált vonal. Ez az állapot nagy valószínűség szerint örökre így marad és csak remélni tudjuk, hogy a minisztérium nem szeretné újabb vasútvonalakon bevezetni a közlekedésimód-váltást.