Videón a cserbenhagyás: olvasónk két autója reccs, a kár milliós, a rendőrség nyomoz

2023.12.05. 06:03

Nincs bosszantóbb, mint amikor a kemény munkával megszerzett autódat lenullázza egy gerinctelen károkozó. Olvasónk most pont így járt, szomorú tapasztalatait pedig megosztotta velünk, ahogy a kamerák által rögzített felvételeket is. A kár 3,5 millió.

A múlt héten megírtuk, hogy a rendőrség keresi a cserbenhagyásos baleset okozóját.  A nyomozás eddig nem vezetett eredményre, károsult olvasónk azonban megosztotta velünk a rendelkezésére álló információit. 

Tisztelt Totalcar!


2023. november 22-én éjszaka Budapest 11. kerület Halmi utcában ami lakó-pihenő övezet 01:13 perckor egy piros Kia Niro típusú autó belehajtott 2 parkoló autónkba nagy sebességgel.

Az első autót 1,5 méterrel arrébb lökte, ami nekicsapódott a mögötte levő autónknak ami szintén egy méterrel hátrébb állt meg. Az elkövető azonnal tovább hajtott, majd a sarkon megállva, kiszállt és ellenőrizte a saját gépjárművét, és tovább hajtott. 

Reggel munkába menet 07:10 körül észleltük az autóban keletkezett kárt majd azonnal értesítettük a XI. kerületi rendőrséget. A kiérkező helyszínelő szemrevételezte, felvételek készített, majd a környéket körbejárva visszaérkezett a páromhoz akinek azt mondta, hogy sajnos rendszám hiányában nem sok esély van arra hogy meglesz az elkövető. Illetve, hogy a környéken levő térfigyelő kamerák felvételeit átnézik. Feljelentést hivatalból megtették.

A saját felvételeinken látszik hogy melyik irányból érkezett a vétkes, az ott lévő térfigyelő kamerának látnia kellett.

A helyszínre kiérkező rendőr szerint hat hónapja nem működik ez a kamera.... 

Két nappal az eset után felhívtam a közterület felügyeletet és megkérdeztem hogy a kamera működik-e, azt mondták hogy a javítása folyamatban van. Ha működött volna a vétkes meglenne és valószínű hogy nem lenne zsebbe nyúlós a történet számunkra. Újbuda appon jelentve lett, majd másnapra sikerült a 6 hónapja működésképtelen kamerát megjavítani.

Az eset utáni napon minden létező social média felületen segítséget kértem, hívtam többek között a Pappas autót ahol kértem, hogy ha beérkezik a szervizükbe egy ilyen autó, ilyen serülésekkel (természetesen minden információk a rendelkezésükre bocsátottam volna) azonnal hívják a rendőrséget vagy írják fel a rendszámát. Először válaszként azt kaptam hogy a GDPR miatt azt nem tehetik meg, másodjára pedig egy ígéretet hogy szólni fognak. A Jeep-et és a Kia Hungary-t is hívtam.

A párom november 24-én bement a rendőrségre ahol közölték, hogy a közlekedési rendészetnél van az ügy, amit szintén felhívtam a baleset másnapján. Azt a választ kaptam akkor, hogy nem hozzájuk tartozik ez az ügy mert ez szabálysértés. Párom felhívta a közlekedésrendészet ahonnét már aznap visszaküldték a kerületi kapitányságra az ügyet. Ott akkor ennek semmi nyoma nem volt a rendőrségen. Indítvány lett beadva a kerületi kapitányságra. Azóta semmilyen hír nem érkezett.

A Kia Hungary-t hívtam mint említettem feljebb, visszahívást kaptam, elmondtam a történetet, majd kis időt kértek. Mikor visszahívtak sajnos már nem tudtam felvenni. Azóta nem kerestek. Tegnap ismét felhívtam őket, és írtam egy e-mailt, csatolva minden bizonyítékot és a sérült autó fényképeit.

Jelenleg a kárunk így néz ki:

Egy 5 éves Skoda Octavia (céges) de ez nem változtat szerintem a helyzet súlyosságán. Szóbeli egyeztetés után, (előzetes szemle megvolt) gazdasági totálkáros. Lesz pótszemle ami után pontosabb információkkal tudnak szolgálni. Jelenleg bontás alatt van a Skoda.

A Fiat Seicento, ami saját tulajdon, a lökhárító és a zárhíd is sérült. Ez az autó befektetési céllal lett vásárolva, szigorúan gyári állapotban megőrizve. 3 év lett vásárolva ez idő alatt ki lett lakatolva, legalább 3x értéknövekedést ért el a piacon. A Sporting kivitel miatt az első lökhárítót lehetetlen beszerezni.

Ismert károkozó hiányában sem a biztosító sem pedig a MABISZ nem fizet. Felháborítónak tartom azt, hogy ez az illető ekkora anyagi terhet rótt ránk, és csak úgy eltűnt! Hiába céges az egyik autó, simán kirúgás lehetett volna a vége, vagy akár a casco teljes áthárítása. 3,5 millió a javíttatás.

A levélből is kiderül, hogy nem túl szívderítő látvány reggel arra érkezni a parkolóba, hogy az autónk bal eleje oda és a károkozó is lelépett. Sajnos tényleg az a helyzet ilyen esetekben, hogy a Rendőrség nyomozóin és a térfigyelők felvételein kívül más segítségre nem számíthat a károsult. 

A MABISZ ilyen esetben nem tudja megtéríteni a kárt, mivel az ún. Kártalanítási Számla ismeretlen elkövető esetén csak a személyi sérüléssel / halálesettel kapcsolatos károkat téríti meg, az anyagi javakban esett károkat nem.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez a cserbenhagyó nem okozott személyi sérülést vagy halált. 

Az elkövető kézre kerítése nem lehetetlen feladat, a hátrahagyott törmelékek és a környék távolabbi térfigyelő kamerái elég információval szolgálhatnak a károkozó jármű és a cserbenhagyó személyének beazonosításához. Ráadásul a KIA magyarországi képviselete is megtesz minden tőle telhetőt a károsult segítésére. Bár elsőre nem, másodjára már a fotó is átmentek, íme válaszuk:

A pontos típus ismeretében a rendőrségnek is könnyebb dolga lesz.
A pontos típus ismeretében a rendőrségnek is könnyebb dolga lesz.

Vagyis, még koránt sincs minden veszve, a reményhal meg velünk úszik ilyen esetekben is. Bízzunk benne, hogy a nyomozóhatóság eredményre jut és előkeríti a cserbenhagyó, gerinctelen vétkest!

Szerinted megtalálja a Rendőrség a tettest?

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.