Úgy fest, véget ért egy korszak a magyar autópiacon - szerencsére!

2024.04.12. 08:49

Idén márciusban már csak 2,5 százalékkal emelkedtek az új autók árai. Egy évvel ezelőtt még 22 százaléknál tartottak.

Az idén fordulat jelei láthatóak a magyarországi új autók piacán. Ahogy arról korábban a Datahouse adatai alapján beszámoltunk, az év első három hónapjában 31 669 új autót helyeztek forgalomba, ami 7,2 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Ezzel szemben a múlt év egészében 107 715 új autóra került rendszáma, 3 százalékkal kevesebbre, mint 2022-ben. 

3

Jobban látszik a változás a napi szintre vetített adatokból. Ebben az évben naponta átlagosan 348 új autó került forgalomba. Ezzel szemben a múlt év egészében csak 295 darabról volt szó. Persze még mindig van mit behozni a járvány előtti eladásokhoz képest. 2019-ben ugyanis - az év egészében - 433 új autót helyeztek forgalomba napi átlagban. 

Szerény drágulás

A növekedésben több tényező játszik szerepet. Az egyik legfontosabb, hogy az új autók piacán véget ért a korábbi lendületes, két számjegyű drágulás korszaka. Szintén segíti a növekedést, hogy a reálbérek növekedésnek indultak, ez pedig azt jelenti, hogy nőtt a vásárlóerő. Továbbá a finanszírozás is olcsóbb lett az alacsonyabb kamatok miatt. 

Az árakra visszatérve: idén márciusban a hivatalos KSH-adatok szerint 2,5 százalékkal mentek feljebb az újautó-árak éves összevetésben. Tavaly márciusban ugyanez 22 százalékot, 2021 és 2022 márciusában pedig 11 és 9 százalékot tett ki. A friss adatokból látszik az is, hogy az idén - tavaly decemberhez képest - mindössze alig több mint 1 százalékkal nőttek az újautó-árak.