Messzire utaznál villanyautóval, de nem akrasz venni? Van egy ötletünk!

2024.06.10. 10:45

Az elektromos autó sok szempontból király: olcsó üzemeltetni, sok helyen ingyen parkolhat – még –, és ideális esetben szervizelni is alig kell. A sok előny mellé jár egy rakás hátrány is, amelyek közül az egyik az ár: olyankor ugyanis, amikor oda kell battyogni a kasszához és le kell szurkolni egy szemmel is jól látható összeget a vágyott villanyautóért, sokszor inkább a foghúzásra hasonlít a dolog. A másik, még mindig küzdelmes témakör lehet a töltés és a hatótáv. Van azonban menekülőút, ha kell a hatótáv, kell a villanyautó, de nem akarod megvenni: bérelni is lehet ilyesmit, a GreenGótól most már olyat is, amivel bevállalhatsz egy nagyobb túrát is anélkül, hogy a hatótáv miatt kéne aggódnod.

Magyarországon is hatalmas ütemben terjednek a különböző járműmegosztós szolgáltatások: rengeteg a roller, a bringa és az autó is. Saját bicót és rollert tartani még nem akkora befektetés és a tárolásuk se valami nagy feladat, az autó azonban sok szempontból más. Mivel a nagyvárosokban sokszor lehet szívás a saját autó, ráadásul nem is mindenkinek van rá állandóan szüksége, sokan inkább az autómegosztást választják.

Nem mindig egyszerű az autómegosztás se, hiszen a műfajt leginkább lokális helyváltoztatásra találták ki, nem nagyobb utazásra. Ez azoknak lehet gond, akik a mindennapi közlekedést teljes egészében megoldják autó nélkül, viszont egy hosszabb túrához, nyaraláshoz jól jönne. Ezen a területen még vannak problémák az autómegosztással, de úgy tűnik, hogy a cégek nyitnának ebbe az irányba is.

A GreenGo flottája az elektromos Vivaro-e-k után most Kia Niro EV-kkel is bővült. A 18 és 36 kWh-s akkuval szerelt, főleg városi közlekedésre kitalált Volkswagen e-Up!-okhoz és Skoda Citigókhoz képest a Niro EV egy egészen más liga, ha a hatótávot nézzük. A Niro EV-ben egy 65 kWh-s akkupakk van, amivel a GreenGo oldala szerint akár 460 kilométeres hatótáv is elérhető. A gyakorlatban ez inkább 400 kilométer környéke – teszteltem Niro EV-t, nálam 380 kilométerre jött ki a hatótáv –, ugyanakkor már ez is egy olyan szám, ami egy nagyobb úthoz is elegendő lehet.

Ha érdekel a Kia Niro EV, akkor itt olvashatsz róla bővebben:

A Niro mérete is előnyösebb egy hosszú úthoz: a csomagtere 475 literes és a hátsó sorban is elég jól elfér két felnőtt. A GreenGo kommunikációja szerint is kimondottan hosszabb távra, több napos bérlésre ajánlják ezeket az autókat. Mindegyiken van pályamatrica is.

A nagyobb hatótávú Niro EV-ket kizárólag a GreenGo Comfort szolgáltatás keretein belül lehet kibérelni. Ennek a lényege, hogy az autó biztosan ott lesz, ahol szeretnéd, amikor szeretnéd, más már nem nyúlhatja le előled közben. A Comfortért nem kell külön fizetni, viszont a szolgáltatási díjak eltérnek.

Teljesen más a bérlés struktúrája: a Comfortnál nincs percdíj, helyette napidíjjal lehet számolni. Ez a Niro EV esetén egy napra 25680 forint, amihez jár 100 kilométer út is, amiért nem kell külön fizetni. Ha több napra bérelnéd ki a Nirót, akkor a napidíj fokozatosan csökken, a teljes, a bérleti díjba foglalt út pedig emelkedik. Például 4 nap 99520 forintba kerül, és 330 kilométer jár hozzá. Ez nem jelenti azt, hogy ennyit mehetsz az autóval összesen: minden további, megtett kilométer felára egységesen 48 forint.

Érdemes figyelembe venni, hogy minden esetben van egy 1990 forintos alapdíj, a kiszállítási díj pedig 2990 forint. Lehet kérni kívül-belül kitakarított, teljesen feltöltött – minimum 90 százalékra – autót is plusz 4500 forintos kényelmi díjért cserébe, illetve töltőkábelt is, amiért egy ezrest kell fizetni. A nagyjából 400 kilométeres hatótáv nem rossz, de ha messzire viszed az autót, akkor egy idő után fel kell majd tölteni. Utóbbi úgy történik, mintha a tiéd lenne a Niro: ahol és ahogy szimpatikus, úgy töltheted, nincs megkötés. A töltés saját zsebből megy.

Az előbb felsorolt árak a havidíjas előfizetés nélküli, tehát Green csomaghoz tartoznak. Ha előfizetsz a havi 1690 forintos Green Plus vagy a havi 5990 forintba kerülő Green Premium csomagra, akkor olcsóbb a napidíj, kevesebbet kell fizetned a kényelmi díjért, illetve a napi kilométerből több jár. A Comfort csomagban elérhető autókat maximum 20 napig bérelheted egyszerre, és ahogy eddig, mindent könnyen tudsz intézni a telefonos applikációval.

Mivel ez egy nagyon specifikusan kitalált szolgáltatás, simán lehet, hogy neked nem ez fog bejönni. Főleg azoknak lehet jó a GreenGo ajánlata, akiknek az esetek nagy részében nem kell nagyobb hatótávú villanyautó, viszont esetenként egy-egy utazásra jól jönne, hogy egyszerűen, macera nélkül bérelhetnek egy Nirót.

További részletekért kattints IDE.

A cikk megjelenését a GreenGo támogatta

ta.