Több százezer forint is lehet egy villanyroller kötelezője

2024.07.05. 12:10

Már több biztosítónál lehet kötni gépjármű-felelősségbiztosítást mikromobilitási eszközökre, viszont nagyon nem mindegy, hogy kinél. Egyes biztosítók reális áron biztosítanak, míg mások többet kérnek egy évre, mint egy autóra. Ennek oka a még tisztázatlan jogi háttér és az, hogy nem mindenki szeretné ezt a piacot.

Július 16-tól kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni egyes mikromobilitási eszközökre, köztük a villanyrollerekre is. Ehhez a biztosítók nagyrésze már megszabta a díjtarifákat. Ez viszont valamelyest nem volt egyszerű, ugyanis az ehhez szükséges rendelkezések nem érkeztek meg.

Jelen állás szerint minden olyan elektromos hajtású jármű, ami

  • 25 kg alatt van, de végsebessége meghaladja a 25 km/h-t,
  • nehezebb mint 25 kg és végsebessége több mint 14 km/h,

kell a kötelező biztosítás. De egyik eszköz sincs megnevezve. Így a biztosítók nagyrésze az egyéb kategóriába sorolta a mikromobilitási eszközöket. A Grantis gyűjtése szerint ilyen árakra kell számítani a biztosítóknál:

Biztosító Éves kgfb díj
Alfa VIG 360 000 Ft
Allianz Hungária 16 680 Ft
Generali 31 200 Ft – 42 700 Ft
Genertel 116 700 Ft
Gránit 468 000 Ft
Groupama 7 308 Ft – 20 112 Ft
K&H 4 032 Ft – 26 004 Ft
KÖBE 12 993 Ft
Magyar Posta 420 000 Ft
Signal Iduna 5 040 Ft – 14 640 Ft
Union VIG 5 255 Ft – 16 510 Ft
Uniqa 225 132 Ft

Ahogy láthatjuk, az éves kgfb díjak között irreálisan nagy a szórás, egyes helyeken egy átlagos autó kötelezőjét is bőven túlszárnyalják. Tavaly a járművek átlagos kgfb díja 51 ezer forint volt, vagyis a százezer fölötti árazás érdekes döntés.

Ennek oka, hogy a biztosítók jelenleg más-más közlekedési eszközként tekintenek az elektromos rollerekre és a kockázatvállalás tekintetében számottevő különbségek lehetnek ezek megítélésében. Feltételezhető, hogy van olyan biztosító, akik tervezetten felülárazták a terméket, mert nem feltétlenül szeretnének foglalkozni ezzel a szegmenssel – közölte Róth Csaba, E-TWOW Magyarország szóvivője.

Róth szerint az lenne ideális, ha a kis méretű és teljesítményű kompakt rollerek biztosítási díjkategóriái a kerékpárokra köthető biztosítások árszintjén lennének. Ez nagyjából évi 3-12 ezer forintot jelent.

A Xiaomi M365 Pro végsebessége 25 km/h, súlya 25 kg alatt van, így erre nem kell biztosítást kötni. De évi párezer forintért mégis megérné.
A Xiaomi M365 Pro végsebessége 25 km/h, súlya 25 kg alatt van, így erre nem kell biztosítást kötni. De évi párezer forintért mégis megérné.

A nagyobb súlyú és teljesítményű rollerek esetében pedig a segédmotoros kerékpárokhoz vagy akár a motorkerékpárokhoz való megfeleltetés tűnik életszerűnek. Ilyen esetben pedig akár 6-60 ezer forintos éves biztosítás is szóba jöhet.

A Kaabo Wolf King GT 11 lóerővel eléggé a nagy teljesítményű rollerek közé tartozik.
A Kaabo Wolf King GT 11 lóerővel eléggé a nagy teljesítményű rollerek közé tartozik.

Vannak olyan biztosítók, akik jelenleg arra várnak, hogy megjelenjenek a kgfb-hez szükséges szabályok, és inkább nem fáradoznak az mikromobilitási eszközök egyéb kategóriába való besorolásával. Ennek ellenére a kötelező kgfb-vel is egy lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy az elektromos rollerek több éve fennálló jogi (vagy jogtalan) helyzete teljesen tisztázódjon. „Általánosságban elmondható, hogy minden előrelépés a szabályozási kérdésekben eggyel közelebb visz a fenntartható közlekedéshez és egy olyan eszköz megítélését fogja pozitív irányba változtatni, aminek bizonyítottan helye van a városi közlekedés jövőképében” – tette hozzá Róth Csaba.