A lakosság kedvencei: "kinek" jut hely a Suzukik mellett?

2024.07.23. 05:55

Az éves szinten növekvő, de a járvány előtti szinttől elmaradó magyar újautó-piacon az összesített - céges és lakossági - vásárlásokat tekintve helycsere történt júniusban, ahogy arról már beszámoltunk. A Volkswagen került az élre, megelőzve a korábbi hónapokban listavezető Suzukit és Toyotát

A harmadikok

A Datahouse részletes statisztikáiból az is látszik, hogy a magánszemélyek autóvásárlásainál is változott a dobogós márkák listája júniusban. A Suzuki S_Cross megtartotta az első helyét, ahogy a Vitara is a másodikat. Ugyanakkor a Kia Sportage lett a harmadik.

P1330379

Ezzel szemben áprilisban és májusban a Ssangyong Korando fért be az első háromba. Márciusban a Nissan Qashqai volt a legnépszerűbb, februárban pedig a harmadik helyet szerezte meg. Januárban pedig a Toyota Yaris Crossnak jutott hely. 

Az év első hat hónapjában pedig ezek után nem meglepő a sorrend. Az S-Crossból 1948 darabot helyzetek forgalomba magánszemélyek számára, ezzel a lista élén áll. Vitara második helyéhez 1499 autóra volt szükség. A Qashqai az első negyedévben elért eredményeinek köszönhetően a harmadik a féléves eredményeket nézve, 918 darabbal. 

Mi a helyzet a külföldről behozott használt autóknál? 

A döntően magánszemélyekhez kerülő külföldről behozott használt autók között az első félévben Volkswagen Golf viszi a prímet, a Passatok előtt. Előbbieknél 14, utóbbiaknál 13 év az átlagéletkor. Ebben az összevetésben az Opel Astra a harmadik, amelyek szintén 14 éves átlagéletkorral kerültek magyarországi forgalomba. 

A használatautó-import keretében érkező autók harmada 16 évnél idősebb, 32 százaléka pedig 11-15 éves. A 7-10 évesek részesedése 16, a 4-6 éveseké pedig 15 százalékos. A maradék 4 százalék jut az 1-3 éves autóknak. 

A többségnek azonban erre nincs pénze

Az előbbiekben felsorolt konkrét autók mindegyike milliós nagyságrendű kiadást jelentene. A használt importautók közül az 14 éves Opel Astrák is 2 millió forintos szinttől indulnak a piacon, a többiek, pláne az újak jóval drágábbak. 

Ugyanakkor Pulzus Kutató a Totalcar megbízásából készült felmérése szerint az autóvásárlást tervezők 30 százaléka legfeljebb 750 ezer forintos tudna áldozni erre. 16 százalékuk 0,75-1,5 millió forintot.  Több mint 3 millió forintos autó csak a 9 százalékuknál jön szóba.