2024.08.27. 05:55

A költözés általában örömhír, és nem csak az új kecó miatt. A minap boldogan újságolta egy fiatal, fővárosi ismerősöm: végre eljött a nagy nap, kiköltöznek a családdal az agglomerációba. Nemcsak az új ház miatt volt feldobott, a KGFB díjcsökkenés miatt is csillogott a szeme. Három autó mellett nem is csoda, százezres is lehet az éves megtakarítása egy vidéki lakcímmel.

A magyar álom: családi házas övezet, zöldfelület, garázs, hobbiautó.
A magyar álom: családi házas övezet, zöldfelület, garázs, hobbiautó.

Osztoztam az örömben, de sajnos egy rossz hírrel kellett kedvét szegnem. A biztosítók ugyanis csak a következő biztosítási évtől veszik figyelembe az új - alacsonyabb területi szorzójú - lakcímet. Vagyis a biztosítási év hátralévő részében még a fővárosi környezetre kalkulált magasabb díj az irányadó, év közbeni visszatérítésben bízni hiú ábránd csupán. 

Bevett és jogszabálykonform megoldás ez a biztosítók részéről, nincs mit tenni. A vidéki címhez tartozó alacsonyabb díjjal a következő évre érdemes csak kalkulálni. De hogy ne csak rossz hírrel szolgáljak, biztatásképp bedobtam, hogy a három új forgalmi költségét és ügyintézését legalább megspórolja majd a költözés során. 

Régen sem volt minden jobb, egy költözés alkalmával az új lakcímre szóló új forgalmit is ki kellett váltani az okmányirodákban.

Ide csak akkor megy az egyszeri autós, ha elkerülhetetlen. Költözés esetén nem az.
Ide csak akkor megy az egyszeri autós, ha elkerülhetetlen. Költözés esetén nem az.

Három autó esetén egyből hármat. Nem kell ecsetelnem, mekkora macera volt mindez. Közel egy évtizede azonban felismerte a jogalkotó, hogy ez az adminisztráció és költség teljesen felesleges, módosította hát a jogszabályt. 

Mit mond a hatályos jogszabály?

"Új forgalmi engedélyt kell kiállítani a „Műszaki lap” első oldalán, az „Üzemben tartói lap” vagy a „Bejelentő lap” első oldalán szereplő adatok változása esetén az üzemben tartó (tulajdonos) lakcímének (székhelyének, telephelyének) változására vonatkozó adatai kivételével, továbbá a forgalmi engedély hátoldalán az időszakos vagy forgalomba helyezés előtti vizsgálat azonosítója vagy a hivatalos feljegyzések részére fenntartott hely betelte esetén."

A lakcímadat azért kivétel, mert a tulajdonos/üzembentartó lakcímadatai nem tartoznak a jogszabályok által felsorolt, ún. "természetes személyazonosító adatok" körébe.

A digitalizáció előrehaladtával a hatóságok is összefésülték a nyilvántartásaikat.

Mára már minden szerv a központi adatbázisból (személyi adat- és lakcímnyilvántartó, SZL) dolgozik. Hasznos tudni, hogy nemcsak a hatóságok és a szolgáltatók férhetnek hozzá ehhez a nyilvántartáshoz, a "jogos érdek" igazolása és némi ügyintézési díj ellenében bárki kikérheti belőle, ami számára fontos. 

Teljesen mindegy, hogy a forgalmiban milyen cím szerepel?

Amikor igazoltatja az autóst a rendőr, szükség esetén nem a forgalmiból nyeri ki a tulajdonos/üzembentartó lakcímadatait, hanem az SZL-ből. Érthető, hiszen az igazoltatott sofőr nem feltétlenül az autó tulaja-üzembentartója, a forgalmit pedig emiatt már nem kell aktualizálni. 

Igazoltatás során nem elsődleges a forgalmiban szereplő lakcím. Ha mégis kell, lekérik a diszpécseren keresztül az aktuálisat.
Igazoltatás során nem elsődleges a forgalmiban szereplő lakcím. Ha mégis kell, lekérik a diszpécseren keresztül az aktuálisat.

A jogalkotói logika konzekvens, a törzskönyv például egyáltalán nem is tartalmaz lakcímadatokat, teljesen felesleges is lenne. 

A biztosítók sem a forgalmiból dolgoznak.

A szemfülesebbek észrevehették, hogy KGFB (újra)kötéskor a biztosítók már nem a forgalmi engedélyben szereplő lakcímet kérik el, hanem a lakcímkártyán olvashatót. Őket ugyanis elsősorban az érdekli, hogy általában hol közlekedik az autó, mekkora baleseti kockázatnak van kitéve a mindennapokban. 

Nagyvárosi környezetben gyakrabban megesik, hogy a csiga elesik.
Nagyvárosi környezetben gyakrabban megesik, hogy a csiga elesik.

Fontos tudni, hogy a biztosítók az állandó lakcímmel kalkulálnak. Ha a lakcímkártyán szerepel egy fővárosi állandó lakcím és egy vidéki tartózkodási hely is, az előbbi határozza meg a díjszorzót. Azért, mert a tartózkodási hely - a jogszabály szerint - ideiglenes, vagyis ott kevesebbet tartózkodik-autózik a tulajdonos/üzembentartó. Persze a valóságban nem mindig van így, de a jogszabály szerint ez az irányadó megközelítés. 

Ezek az adatok pedig legegyszerűbben a naprakész SZL-ből nyerhetőek ki, felesleges hát utánamenni a forgalmi engedélyekkel is. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet naprakészen tartani a forgalmikat, aki igényli 6.000.- forint és egy pofavizit ellenében beírathatja az új lakcímét a forgalmijába. Nem tilos, csak már nem kötelező. 

Tehát költözés esetén csak a biztosítással kell molyolni kicsit, azt is csak az évfordulós újrakötéskor, a fotel kényelméből. A forgalmit és a törzskönyvet nem kell "frissíteni" a kormányablakban. 

Csőbe húzott a kereskedő? Szédítenek a szervek? Sunnyog a biztosító? Ha úgy érzed, hogy neked van igazad, de mégis lepattintanak a nagykutyák, jelentkezz és írd meg történeted KÉPEKKEL együtt a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.

Figyelem, csak akkor írj, ha elfogadod, hogy a történeted feldolgozhatjuk.