Akkor inkább gázálarc

2001.10.24. 08:47

A világ egy része a hiszékeny emberekbôl él (nem is akárhogy). A heti-havi divatkifejezés az anthrax. Mindenki retteg, járványtól tartanak, de eddig csak pánik van. Ötletes amerikai gyártók hamar felfedezték, ebben pénz van. Kiszemelt áldozataik az egészségükért mindent megadni kész autósok.

 
   
   

Egy autófelszerelési cikkkeket gyártó vállalkozó (bizonyos Smith and Sohn Co.) lépfenét kiszűrô biztonsági rendszerrel rukkolt elô. A speciális mikrofiltert alkalmazó szerkezet a szellôzôrendszer elé köthetô, és a feltaláló-gyártó ígérete szerint képes a mikrométeres lépfene spórák kiszűrésére és ártalmatlanítására.

A technológiában semmi különös nincs. Tankokban, óvóhelyeken használnak olyan légszűrô rendszert, ami alkalmas a kórókozók távoltartására és ártalmatlanítására. A mikroszűrôkben összegyűlô por és elviekben kórokozó hôkezeléssel ártalmatlanítható.

A nagyon okos feltaláló néhány dolgot figyelmen kívül hagyott. A lépfene három válfaja közül (bôr-, tüdô és bélanthrax) csak a légzôrendszerbe települô, egyébként gyakran tényleg halálos kimenetelű tüdôanthrax ellen véd. Fertôzéshez igen magas koncentráció szükséges, így minimális az esélye, hogy autózás közben a levegôbôl bejut a kocsiba a baktérium, hiszen az akkora koncentrációt feltételez, amiben az egész környék megbetegedne.

 
   
 

Egyszer csak ki kell szállni az autóból, akkor meg úgyis mindegy_ Egyébként pedig olcsóbb és hatásosabb egy egyszerű gázálarc (már ezt is forgalmazzák a szemfüles kiskapitalisták). Találmányát nem ártana engedélyeztetni, mire azon túl van, elül az egész erôsen felfújt pánikhangulat.

Úgy tűnik, újabb, egyelôre semmire sem használható találmánnyal lettünk gazdagabbak, ami jól beleillik a lángszóróval működô lopásvédô, a komputeres kulcs, és egyéb furcsaságok sorába.