Az Audi gyorsul, a Skoda szépül?

2001.11.27. 09:03

A német autóipar fenegyereke, az ex-BMW-s Bernd Pischetsrieder máris letette kézjegyét a Volkswagennél, pedig még be sem ült a társaság elnöki székébe. November utolsó napjaiban megszavaztatta a vezetőséggel, hogy már szilvesztertől két nagy csoportban működjön a vállalat: egyik része a sportos, a másik a konzervatív autókért felel.

 
   
    Bernd Pischetsrieder

A számos márkából az első csoport Audi munkanév alatt áll fel és a névadó mellett a Seat és a Lamborghini márkákat öleli fel. A másik csoportba kerül a VW, a Skoda és a vállalat két ékszere, a Bentley és a Rolls-Royce.

A cél: kibotorkálni az erdőből, ahol a sok-sok márka együttes fejlesztési igényei miatt érezhették magukat a V W fő felelősei. Félő volt, hogy senkinek nincsenek tiszta elképzelései, miként haladjon - egy fedél alatt - külön-külön a sikeres modellfejlesztés.

 
   
 

Valóban úgy tűnt: egy ideig a Skodát fejlesztik, aztán az Audit, közben elfeledkeznek mondjuk a Seat-ról. A VW név alatt is sportosítottak, miközben független és igazi sportos márkájuk is volt.

Minden esetre logikus dolognak látszik a profil-alapú rendcsinálás. A VW csoport vevői ugyanis sokszor estek dilemmába: a régi Passatom helyett vegyek-e egy nagyobb Skodát, mert olcsóbb, vagy Polo helyett Ibizát, hiszen bizonyos mértékig a történet ugyanarról szól. Most azt szeretnék, hogy aki egyszer elindult a Polóval, az idővel a Passatnál kössön ki.

Érdekes az időzítés, hiszen a VW eddig erről az évről jó eredményeket tett közzé, magyarán állt már rosszabbul is. Persze a nyár közepén összehozott bérmegállapodás, hogy igazából kevesebb ideig szeretnék foglalkoztatni a dolgozókat, sejtetni engedte, hogy valami elől a VW-nél is menekülnek. De igazából nem derült ki, mi elől.

A háromnegyed évi eredményjelentés után egyes elemzők azt találták nyilatkozni: kicsit furcsa, hogy amikor minden jelentősebb autópiac tényező a romló helyzetre panaszkodik, a VW magabiztosan jobbnak jósolja az idei évet, mint a tavalyit. Ezt követően egy hétre becsukott két üzemet.

Az apró költségkímélő húzások egyébként a vállalat hasznára vannak, bár a VW egyike azon nagy autóipari mamutoknak, melyek a jelek szerint jobban vészelik át a nehézzé vált időszakot. Voltak nehezebb pillanatok, a vállalatot helytelen üzleti gyakorlata miatt az EU megbüntette, de ez már szinte a régmúlt.

 
   
    Bernd Pischetsrieder és Dr. Ferdinand Piech

A jelenlegi és rövidesen leköszönő főnök, Piech elég nagy figyelmet szentelt a termékfejlesztés ügyének. Lehet, hogy ez már-már bűne volt, mert talán jobban kellett volna koncentrálnia a piachódításra. A Beetle például kétségkívül a termékfejlesztés nagy dobása volt, de piaci már nem teljesítette az elvárásokat.

A cég történetében az vált a legizgalmasabb kérdéssé, hogy valaki esetleg megszerzi magának az egész társaságot, tekintettel arra, hogy részvényeinek árfolyama az elmúlt egy évben meglehetősen alacsony volt. Nem az eredmények rontották le, hanem a bizonytalanság, mennyire tudja költségeit csökkenteni egy olyan helyzetben, melyben a vállalat dolgozói akarják diktálni a költségszint változásait.

A magas költségszint akkor tartható fenn, ha magas az árszint, de a VW ezt egy ideig eltaktikázta: saját menőbb modelljeinek ára alá lőtt hasonló, de a család más tagjainak nevét viselő modellekkel. Tipikusan ez fordult elő a középszegmensben, ahol a Skodák és a Seatok a Volkswagenek piaci sikerét veszélyeztették, s veszélyeztetik ma is. Azzal együtt, hogy a spanyol láb, azaz a Seat jelenleg nem tartozik a sikertörténetek közé. A Skoda még igen.

Ennyiben indokoltnak látszik, hogy a Seat fejlesztését például elválasszák a konzervatívabb csoportba tartozó Skodától és Volkswagentől.

Pischetsriedernek gyorsan és hatékonyan kell cselekednie, mert nevével kapcsolatban egyebek között az európai autótörtének egyik nagy üzleti bukását emlegetik: a BMW fiaskóját a Roverrel. Az is elég rizikós, hogy mindeközben a gyakorlatilag legsikeresebb nagy gyártó első számú vezetői székébe ülhet. Bizonyítania kell.

Nem lesz olcsó mulatság. Nem a mindenkori VW-főnökök csillagászati összegű javadalma, hanem a különutas fejlesztések miatt. A VW Európa legjobban menő autóipari vállalkozása, de a hírek szerint irdatlan terheket vállal majd magára.

2006-ig több mint 30 milliárd eurót, azaz 60 milliárd német márkát (forintban le sem lehet írni) ruház majd be, ennek kétharmadát a jelenlegi járműcsalád fejlesztésére. Az összeg - fajlagosan - jócskán az ipari átlag felett van.