A GM mazsolázna

2001.08.15. 09:38

A szerencsétlen sorsú Daewoo Motors gondjai csak nem akarnak megoldódni. Nemrég ugyan híre ment, hogy már nyereséget is termelt, s valamivel előtte, hogy a General Motors most már tényleg küldi vételi ajánlatát, de utólag kiderült: egyik hír sem stimmel egészen.

 
   
   

A Daewoo Motors értékesítési részlege, amely lényegében a csődbe jutott autógyár helyett "jegyzi" a vállalatot, bejelentette, hogy fél éves nyeresége több mint 70 százalékkal zsugorodott, az már alig volt több 11 millió dollárnál. A cég részvényeinek ára csupán ettől a bejelentéstől több mint 3 és fél százalékkal esett.

Már nem sokan hisznek abban, hogy a több ezres elbocsátásnak jelentősebb hatása lehet az eredményekre. A Daewoo csökkentette az értékesítési partnereinek fizetett jutalékát is. Ez a lépés biztosan nem fogja a profit növekedését segíteni.

A General Motors, mely az olasz Fiat-tal együtt vásárlási szándékát már lassan egy éve jelzi, változatlanul hajlik arra, hogy kimazsolázza a jó vállalati részeket. A rosszakért pedig, ha egyáltalán, bagót fizetne. Folyamatosan vizsgálgatja, mi kellene neki, most már olyan hírek keringenek, hogy a megegyezés a két autógyár között emiatt tolódik, és majd ősszel kerülhet ismét napirendre.

A Daewoo hitelezői természetesen azt szeretnék, ha a GM a dél-koreai gyárakat kivétel nélkül megvenné, ez esetben ugyanis jó esélyük van arra, hogy adósuk pénzéből viszonylag sokat látnak vissza. A legnagyobb dél-koreai gyártóegység azonban egyelőre nem kellene a GM-nek. Már pedig ez esetben a cég már 600 millió dollárt sem ér. Egykor 2 milliárd dolláros értékéről beszéltek, ha a Daewoo Motors került szóba.

Ha nincs vásárlás, akkor a dél-koreai Daewoo, mert gyártását nem kívánja abbahagyni, újabb hitelek után nézhet. Elküldeni 15 ezer dolgozót nem lehet, hiszen az ország amúgy is elég rossz gazdasági helyzetben van, folyamatosak az elbocsátások.

Mellesleg a közelmúltban megjelent egy üzleti adat: ez a múlt év végére a Daewoo Motors aktíváinak értéke fele volt az egy évvel korábbinak. Kötelezettségei viszont több mint ötszörösükre nőttek, elérve az aktívák értékének több mint két és félszeresét.