Megbízott elnök irányítja a Forma-1-es előkészületeket

2001.02.09. 09:51

Hálátlan szerep jutott Fürjes Balázsnak, aki megbízott elnökként kénytelen perspektívát felvázolni a Hungaroring Rt. február végi közgyűlésén. Elődje, a sajtóval igen szűkszavúan kommunikáló Studniczky Ferenc azzal indokolta távozását, hogy nem találkoztak elképzelései az ISM által képviselt irányvonallal. Történt ez akkor, amikor az idei verseny előkészítése - finanszírozási huzavonája - zajlott. Fürjes Balázsnak nyilván egy redukált programot kell végrehajtania, hiszen Studniczky tavaly vázolt tervei sem jutottak igazán révbe.

A cég tavalyi jegybevételei jóval meghaladták a 2 milliárd forintot, szemben az előző évi 1,8 és az az előtti 1,5 milliárdos összeggel. Studniczky ugyanakkor szükségesnek tartotta, hogy a 3 milliárd forint évi költségvetéssel gazdálkodó cég saját bevételei a jelenlegi 5-10 százalékról 30-40 százalékra bővüljenek.

Jelenleg ugyanis a költségvetési bevételek részesedése a teljes összeg mintegy 90 százaléka. Tavalyelőtt a társaság összességében csaknem 370 millió forintot fordított fejlesztésekre, Studniczky múlt évi tervei ennek többszörösét igényelték. Elképzelései között szerepelt egy nemzetközi gokart pálya, egy off-road pálya és egy a célegyenessel szemben elhelyezkedő szálloda kialakítása.

A tavalyi verseny előkészületeiben elsőrendű feladat volt a 14-es kanyar bukóterének szilárd burkolattal történő ellátása, a pálya biztonságának fokozása érdekében mintegy 40 ezer használt autógumi kihelyezése, valamint a lelátó- és parkolóbővítések.

Ehhez képest, mint megtudtuk az idei versenyek előkészületei olyan beruházásokra szorítkoznak, amelyek a jegybevételből azonnal megtérülnek. Ilyenek a Super Gold tribün férőhelyeinek négyezres bővítése és annak befedése, valamint a Silver tribün elkorhadt fapadozatának kicserélése az időjárás viszontagságainak ellenálló ülésekre.

Nyilván az sem tett jót Fürjes Balázs tárgyalási pozícióinak, hogy a közvetítésekre kizárólagos jogot szerző Magyar Televízió elnökét időközben menesztették. Értesüléseink szerint a tévétársaságnak még tavalyról is vannak adósságai, amelynek átütemezéséről nemrég döntöttek.

A hírek szerint egyébként Bernie Ecclestone évente csak a televíziós jogdíjak kiárusításából 200 millió fontot profitál. Az egyes országokban megrendezett futamok jogdíja szintén nem csekély összeg - nem véletlen, hogy ezeket az adatokat csaknem mindenhol titokban tartják. A nullszaldósnak mondott Magyar Grand Prix büdzséjéből egyes információk szerint a teljes összeg kétharmada vándorol Ecclestone kasszájába. Ilyen körülmények mellett még az is elképzelhető, hogy - bár Ecclestone ezt évek óta szorgalmazza - idén sem jut majd pénz a főépület bővítéssel egybekötött átépítésére.