Örültek a hónak

2001.03.13. 10:37

Sorsolással vetettek véget a 71. nemzetközi autószalonnak. A Palexpo már bezárt, ám a hivatalos website továbbra is várja az érdeklődőket. Idén 718 473 látogató fordult meg az autószalonban. Ez a tavalyi számhoz képest 0,6 százalékos növekedést jelent. A szalon zárása után a szervezők is belátták, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a parkolóhelyekre és a közlekedésre.

Nyitás előtt már lehetett sejteni, hogy az idei szalon sikeresebb lesz a tavalyinál; kb. 100 premier várta az érdeklődőket, és az eddigieknél is nagyobb volt a reklámkampány. A szervezők szerint lehetett volna több látogató is, csak betett nekik a hóesés, no meg a március 3-án véget ért iskolai síszünet. Annak pedig kifejezetten örültek, ha hétvégenként rossz idő volt, a statisztikák szerint ilyenkor többen látogatnak ki a Palexpoba. Idén az időjárás nekik kedvezett, szombaton sikerült 95 ezer látogatót fogadni (ez is rekord az autószalon történelmében)! Ezért egyre fontosabbnak látja az új igazgató, Jean-Marie Revaz, hogy a ,,hatos csarnok" mihamarabb elkészüljön.

,,Nagy erőfeszítéseket tettünk a közlekedés fejlesztésére, de ez nem volt elegendő." - nyilatkozta Gérard Ramseyer tanácsos. ,,Nyolc éve ugyanazokkal a gondokkal kell szembenéznünk. Ennek ellenére idén mindenki dicsérte erőfeszítéseinket. Azt belátják, hogy nem könnyű ilyen helyen megoldani a problémát; egymás szomszédságában van a repülőtér, a Palexpo, a pályaudvar és az autópálya." Az újságokban megjelent hirdetések ellenére még mindig sokan érkeznek autóval, holott köztudott, hogy a szalon idején szinte lehetetlen parkolóhelyet találni. A szervezők jövőre kitűzött céljainak egyike, hogy ezen változtassanak.

A nemzetközi szalonok elnökei minden évben összeülnek, hogy egyeztessék a kiállítások időpontjait. Idén Genfben fogadták a szervezőbizottságokat, Rodolphe Huser, a Palexpo nyugdíjazott elnökének meghívására. Eddig még soha nem vettek részt ennyien; 26 ország képviselte magát. A nemzetközi szalonok közt a genfi továbbra is nagyon fontos helyet foglal el; az öt legnagyobb szalon (Tokyo, Frankfurt, Párizs, Detroit) közül ez az egyetlen, amelyet évente rendeznek meg.

Ráadásul a kiállítók szerint itt senki sincs elnyomva. Nem úgy, mint például Párizsban, ahol főleg francia autókat találni. Az angolok is inkább saját autóikat mutogatják, csakúgy, mint Frankfurtban a németek, akik szalonjuk kiállítóterületének 65 százalékát birtokolják.

Ezen kívül a média legélénkebben a genfi szalon után érdeklődik, ezt statisztikákkal is alátámasztják; 80 ország 5000 akkreditált újságírója, köztük 500 tévéállomás riportere vett részt a 71. genfi autószalonon. Sőt! A nemzetközi autóipar összes nagyfőnöke ellátogatott a genfi autószalonba, s ennek különösen örülnek a szervezők.