Kötelező a hólánc?

2000.12.22. 10:49

Ahogy valamelyik topikban írták, a strandfelszerelés részei: úszógumi, búvárpipa, törülköző, hólánc, ezeket tartjuk (nyáron is) az autóban. Tehát az aktuális rendőr való világhoz fűződő viszonya dönti majd el, mikor ellenőrzi a hóláncot.

,,Sziasztok
Bocs , hogy ismeretlenül letegezlek titeket, de így könnyebb és ti vagytok az utolsó reményem hólánc ügyben. Ahány embert kérdeztem annyi különbözo> választ kaptam azon kérdésre :"Most akkor kötelezo> a hólánc vagy nem". Bizom benne, hogy ti tudtok egy korrekt választ ezen kérdésre. Előre is köszönöm

Sándor Tamás

UI.:Kellemes Karácsonyt és Boldog új évet!!"

 
   
   

Köszönjük, kedves Tamás, neked is Boldog Karácsonyt!
Ami a hóláncot illeti, röviden: nem.

A Magyar Autóklub szerint az Országgyűlés január 1-től tervezi a KRESZ módosítását. Az új szabály szerint hasonlóan lenne kötelező, mint a nyugat-európai gyakorlatban. Azaz bizonyos, táblával jelzett szakaszokon kötelező, de mivel sose lehet tudni, ki mikor merre indul, elvileg mindig kötelező az autóban tartani.

Ahogy valamelyik topikban írták, a strandfelszerelés részei: úszógumi, búvárpipa, törülköző, hólánc, ezeket tartjuk (nyáron is) az autóban. Tehát az aktuális rendőr való világhoz fűződő viszonya dönti majd el, mikor ellenőrzi a hóláncot. Majd, egyszer.

Ugyanis egyelőre csak az Országgyűlés fogadta el a kötelezővé tételt, egy törvény azonban nem ettől válik hatályossá, hanem attól, hogy megjelenik a Magyar Közlönyben. A Lex Hólánc pedig nem jelent meg. Sőt, felhívtam a Magyar Közlöny szerkesztőségét, és kiderült, hogy nemcsak a hólánc, de a gyermekülés kötelezővé tétele sem jelent meg náluk.

 
   
 

Tehát a gyermekülés sem kötelező, de a nagy forgalmazók és áruházláncok megengedhetik maguknak, hogy hivatalosan/félhivatalosan/teljesen hivataltalanul szponzoráljanak műsorokat, újságcikkeket, melyekben arról van szó, hogy valami kötelező lesz. És szépen elterjed: hallottam a rádióban, hogy már kötelező, vagy valaki mondta, hogy hallotta a rádióban.

Ettől függetlenül a gyermekülés legalább olyan hasznos, mint a biztonsági öv, és egy behavazott enyhe emelkedőn hólánc és téli gumi nélkül nem sok esélyünk van. Akárcsak egy karambolnál a gyerekeknek a felnőttekre méretezett biztonsági övben. Erről valószínűleg a legtöbb autós tud is. A lényeg mindenesetre: sem hólánc, sem gyermekülés hiányáért nem büntethet a rendőr.