Világtendenciák az autólopásban

2001.10.11. 09:46

Évente 3 millió autótulajdonost fosztanak meg járművétől a tolvajok. Ez világadat, nemrég az Interpol adta ki.

Még mindig a német kocsik állnak a tolvajok érdeklődésének homlokterében, azaz a Mercedes, a BMW, az Audi, az Opel és a Volkswagen. Legalábbis Európában.

Némi fejszámolás után megállapítható, hogy minden tizedik másodpercen elkötnek valahol egy járművet. Mivel nem kis részt értékes járművekről van szó, az Interpol úgy becsüli, az üzlet évente körülbelül 19 milliárd dollárt hoz a tolvajok zsebére.

Azt is tudják, hogy az autók többségét nem magányos gonoszok kötik el, hanem jól szervezett bandák, melyek viszont hálózatokban tevékenykednek. Ezen hálózatok esetenként mással is, fegyverrel, kábítószerrel is üzletelnek, s fordítva.

 
   
   

Az Interpol emberei úgy vélik, hogy a bandák ténykedésükkel általában biztosítási csalást is elkövetnek. Európában - ahol tavaly 470 ezer autólopást regisztráltak - a kocsik nagy többségét biztosítják, egy részüket eleve azért, hogy lopás után visszaszerezzék az árát a biztosítótól.

Talán meglepő, hogy viszonylag kevés kocsit, összesen 470 ezret loptak el tavaly az Európai Unió 15 tagországában. Mintegy tíz százalékkal kevesebbet, mint a megelőző évben. Voltak kivételes országok, például Ausztria, Hollandia, ahol a lopási kedv nem lankadt. Végképp nem Franciaországban, ahol - miként az eladások, úgy a lopások is - dinamikusan fejlődtek. Főképp az utóbbiak, hiszen 17 százalékkal több autólopást jegyeztek fel.

Az is megfigyelhető, hogy aktívabbak a tolvajok, ahol autógyárak is vannak. A lopások jelentős része a helyi gyártmányokat célozza meg. A svéd autópiacon szinte természetes, hogy Volvókat is szép számban lopnak, Olaszországban pedig a német kocsik mellett nem vetik meg a tolvajok az olasz márkákat sem, válogatás nélkül.

Kellemetlen fejlemény - az Europol számára is -, hogy amit egyszer elloptak, abból egyre kevesebb kerül elő. Tavaly az ellopott kocsik 39 százalékára keresztet vethettek, míg ez az arány két évvel korábban csak 32 százalék volt.